Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitetna hrana
  • 01.12.2019. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Održan "Rumski ceger" - šansa za sertifikat domaćih proizvoda

U Rumi je ove nedelje održana treća po redu manifestacija - "Rumski ceger", koja za cilj ima promovisanje domaćih proizvoda, a poljoprivredni proizvođači u ovoj opštini imaju podršku lokalne samouprave ukoliko žele da se bave integralnom proizvodnjom.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 115
  • 8
  • 0

U Rumi je ove nedelje održana treća po redu manifestacija - "Rumski ceger", koja za cilj ima promovisanje domaćih proizvoda, a poljoprivredni proizvođači u ovoj opštini imaju podršku lokalne samouprave ukoliko žele da se bave integralnom proizvodnjom.

Oni su prvi u Srbiji čiji proizvodi imaju oznaku "Rumski" i po tome su prepoznatljivi na tržištu. Ove godine svoje proizvode izložilo je 55 proizvođača, čiji proizvodi su prošli sve kontrole i dobili sertifikate da su zdravstveno bezbedni.

Značaj sertifikata bezbedne hrane

Među proizvođačima ima i starih i novih, koji su prepoznali šta za njih znači ovaj sertifikat. Među njima je Miroslav Pokimica iz Nikinaca, koji proizvodi organsku aroniju na 30 ari zemljišta.

Naša hrana bezbedna i kvalitetna

"Ne mislim da proširujem proizvodnju jer to nije tako unosno kao što se na početku pričalo. Držim se postojećeg obima uzgoja i proizvoda koje dobijem. Za veće podsticaje mi mali moramo da se udružimo, a ovakve manifestacije su uvek dobro došle. Ovde sve rešavamo, pratimo čitavu priču preko Poljoprivredne stanice, a ovde sam i izložio svoje sertifikovane proizvode", rekao je Pokimica.

Isplativa i proizvodnja ruža

Pored organskih jabuka, meda i ostalih pčelinjih proizvoda, rakije, vina i svega onoga što se u Sremu gaji, ima i ruža koje iz Nikinaca odlaze na tržišta brojnih zemalja u okruženju. Isplativ posao, ali proizvođača sadnica u Sremu je samo dva.

Proizvodnja sadnica ruža kao unosan posao

"Iako ulaganja u proizvodnju sadnica nisu mala, može da se isplati. Smatram da je to bolje od ratarstva ili bilo koje druge poljoprivredne grane. Ima dosta posla, ali sve se na kraju isplati kada imaš tržište. A ja nemam problem sa plasmanom jer imam kupce i ovde i u inostranstvu. Jedino je loše što nas nema više. U Sremu je samo nas dvojica koji se bavimo ovim poslom, a kako stvari stoje naslednika neće biti", kaže Laslo Galamboš, takođe iz Nikinaca.

Uskoro proizvodi sa oznakom HALAL

Svoje proizvode sertifikovali su i proizvođači van teritorije Opštine Ruma, oni koje pokriva Poljoprivredna stručna služba iz ovog grada. Među njima je Mirjana Hemun, koja u svom seoskom turističkom domaćinstvu proizvodi nadaleko poznati "Fruškogorski skočko". Na "Rumskom cegeru" predstavila je šest proizvoda - Fruškogorski skočko, nagrađenu domaću rakiju od šljive, slatko od belih trešanja, džem od šljive i  kajsije i sirup od nane.

"Na ovoj manifestaciji sam prvi put. Ta oznaka mi znači mnogo jer, iako sam sigurna u sebe, ovo je samo još jedna potvrda da su  moji proizvodi zdravi, bezbedni, kvalitetni  i da mogu da ih konzumiraju svi, na prvom mestu moja deca. Inače sam u standardu HACCP, a od skoro i u standardu HALAL-a. Moje seosko turističko domaćinstvo prvo je u Srbiji odradilo tu standardizaciju", rekla je Hemun, koja dolazi iz Banstola.

Odziv proizvođača odličan

U Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi, koja je i organizoavala ovu manifestaciju zadovoljni su odzivom poljoprivrednika koji u sve većem broju shvataju značaj integralne proizvodnje. Ovogodišnja izložba završni je deo trogodišnjeg projekta Unapređenje konkurentnosti malih poljoprivrednih gazdinstava uvođenjem integralne proizvodnje, prema rečima Sande Klještanović iz PSSS Ruma.

"Sada imamo daleko bolji odziv proizvođača koji su odlučili da donesu proizvode, da ispoštuju dokumentaciju i proceduru koja prethodi uzimanju uzoraka i slanju na analizu. Ono što je potvrda svima nama je da su svi sertifikati pozitivni, odnosno da svi proizvodi odgovaraju  pravilnicima i Zakonu o bezbednosti hrane, da nema ostataka pesticida i teških metala i da su bakteriološki ispravni", rekla je Klještanović.

U planu proširenje asortimana proizvoda

Ono što predstoji u narednom periodu je da se asortiman proizvoda proširi. Tu se prvenstveno misli na lekovito i začinsko bilje, sušeno voće i povrće, kao i mlečne proizvode i mesne prerađevine. Sudeći po ovogodišnjem dobrom odzivu poljopriverdnika, nema sumnje da će neki od pomenutih proizvoda već naredne godine biti u Rumskom cegeru i nositi oznaku Rumski


Foto prilog


Tagovi

Rumski ceger Bezbedna hrana Setifikat HACCP Standard HALAL Miroslav Pokimica Organske jabuke Laslo Galamboš Mirjana Hemun Sanda Klještanović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.