Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klub 100P plus
  • 25.07.2021. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kać, Novi Sad

Održan 16. SPIT - predstavljeno 160 mašina

Poljoprivrednicima je oko 40 izlagača predstavilo ukupno 160 mašina - traktore, podrivače, razrivače, sejalice za direktnu obradu, prskalicu najnovije generacije koja na brzini od 25-30 km/h menja položaj grana, a točkovi prskalice prate točkove traktora.

Foto: Verica Matić
  • 1.032
  • 356
  • 1

Šesnaesta smotra poljoprivrede, industrije i trgovine SPIT održana je, posle godinu dana pauze, nadomak Kaća kod Novog Sada, a proizvođači su mogli da isprobaju oko 50 mašina i lično provere kako rade.

Upravo mogućnost da vide mehanizaciju u radu je najveća prednost ovog događaja, ističu sami poljoprivrednici kojih je najviše bilo iz Vojvodine.

"Treći put sam ovde, ponuda je veoma dobra. Bavim se ratarstvom, imam pšenicu, kukuruz, soju i repu na 60 hektara i prvenstveno sam došao da bih pronašao odgovarajući traktor. Video sam jedan od 155 konjskih snaga. I cene su dobre, a dopada mi se što je široka ponuda i priključnih mašina", navodi poljoprivrednik iz Temerina.

Veliki broj posetilaca u Kaću

Ratar iz Kisača Miroslav Greksa je ove godine prvi put na SPIT-u u potrazi za traktorom od 60 konjskih snaga.

"Imam na devet hektara kukuruz i soju. Mala je proizvodnja, ali dobro je što na ovakvim skupovima ima svega i za nas koji se bavimo hobi poljoprivredom. Povezujemo se i sa drugim proizvođačima, žao mi je što nisam ranije dolazio", navodi Greksa.

Prikaz mašina u radu direktno na njivi

Poljoprivrednicima je oko 40 izlagača predstavilo ukupno 160 mašina - traktore, podrivače, razrivače, sejalice za direktnu bradu, prskalicu najnovije generacije koja na brzini od 25-30 km/h menja položaj grana, a točkovi prskalice prate točkove traktora.

Ispod teksta pogledajte galeriju fotografija sa SPIT-a.

"Ovaj događaj razlikuje se od sajmova upravo po tome što proizvođači mogu da se uvere u kvalitet mašina kroz njihov rad. U fokusu su priključne mašine, a nakon toga i traktori i vučna sila koju ostvaruju i koja je potrebna za priključnu mehanizaciju", ukazuje predsednik Kluba 100P plus i organizator manifestacije Vojislav Malešev.

Vojislav Malešev, predsednik udrženja Kluba 100P plus

Ratari, primećuje, više gledaju samu mehanizaciju, a manje ko je proizvođač. Banaćani su zainteresovaniji za plugove, dok Bačvane više zanima redukovana obrada i mehanizacija za tu namenu.

"Podelili smo prikaz po tipovima. Kada su plugovi, onda idu svi plugovi. Ako su podrivači, idu jedan pored drugog bez obzira na firmu, samim tim i poljoprivrednici mogu da uporede mašine različitih proizvođača", navodi Malešev.

I trgovci su se uželeli manifestacija i skupova

Među domaćim i inostranim kompanijama našla se i firma Väderstad koja je predstavila nekoliko mašina.

"Imamo jednu širokorednu sejalicu Tempo, koja je i najinteresantnija posetiocima. Predstavili smo i jednu kratku tanjiraču i kultivator, takozvani gruber. Proizvođači mogu da vide i kako se sve podešava i namešta pre puštanja u rad. Mi podržavamo tehnologiju bez oranja, pa u vezi sa tim dobijamo i najviše pitanja", navodi regionalni predstavnik ove kompanije Tamaš Rak.

Väderstad mehanizacija na SPIT-u

Dodaje da su se uželeli ovakvih manifestacija i skupova gde svaki put privuku nove kupce, ali i razmene iskustva sa ostalim izlagačima.

"Posebno nam je značajan ovaj događaj, jer odmah, na licu mesta, možemo da pokažemo kako naša mehanizacija i radi. Pozitivno smo iznenađeni brojem posetilaca i njihovom zainteresovanošću", napominje Rak.

Poljoprivrednicima su predstavljeni i rezervni delovi, bilo je i predstavnika banaka koje nude različite kredite i osiguranja, a deo je bio posvećen i đubrivima.

Firma Biofor System već nekoliko godina promoviše svoje proizvode na SPIT-u, a na ovom im je fokus bio na Bioplugu, preparatu koji se primenjuje na žetvenim ostacima.

Bioplug - preparat za razgradnju žetvenih ostataka

"Sezona žetve je prošla, žito je skinuto, ostala je slama koja se tretira ovim preparatom, organska masa je potrebna zemljištu. Dobar je odziv ove godine. Posebno nam je drago što smo tu posle godinu dana pauze, sve je dobro organizovano, a ovakvi događaji su odlični za povezivanje sa samim proizvođačima", navodi Mario Štrangarić ispred Biofor Systema.

Skinuto 3,4 miliona tona pšenice, prinos 5,7 t/ha

Na skupu su se prisutnima obratili i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kao i Ministarstva poljoprivrede.

"Ovaj skup je veoma značajan, a posebno što se održava na kraju žetve, koja će ove godine svakako ući u istoriju, jer smo skinuli 3,4 miliona tona pšenice. Istorijski podatak je i da smo ostvarili prinos na nivou zemlje od 5,7 tona po hektaru", istakao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević.

Na 16. SPITU održane su i različite radionice, a gosti iz Mađarske predstavili su zaštitu kukuruza od štetočina dronom.

Ovogodišnji SPIT započet je minutom ćutanja kojim su prisutni odali poštu i poslednji pozdrav mladiću koji je, na polju na kojem se održava ova manifestacija, dan ranije izgubio život čime je i ukazano koliko posao poljoprivrednika može biti opasan.


Foto prilog


Tagovi

SPIT Miroslav Greksa Vojislav Malešev Tamaš Rak Mario Štrangarić Željko Radošević Mehanizacija


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/