Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni proizvodi
  • 26.10.2019. 09:00

Odobreno 200 miliona evra za promociju EU proizvoda na unutrašnjem i spoljnjem tržištu

Evropska komisija i izvršna agencija za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu u EU (CHAFEA) odobrili su 81 kampanju za promociju poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u EU i van EU, u naredne tri godine.

Foto: Depositphotos/kasto
  • 93
  • 4
  • 0

Evropska komisija i izvršna agencija za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu u EU (CHAFEA) odobrili su 81 kampanju za promociju poljoprivredno - prehrambenih proizvoda u EU i van EU, u naredne tri godine. Odabrane kampanje finansiraće se iz ukupnog poljoprivrednog budžeta EU vrednog 200 miliona evra.

Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, Fil Hogan (Phil Hogan) rekao je: "Evropski poljoprivredno - prehrambeni proizvodi širom sveta poznati su po svom kvalitetu i autentičnosti. U to sam mogao i sam da se uverim tokom posete nekoliko zemalja sveta, poput Kine, Japana, Indonezije, Meksika ili Kolumbije, u društvu poljoprivrednih proizvođača iz Evropske unije. Evropska komisija podržava njihov naporan rad promovišući ga i održavajući dobru reputaciju na globalnom nivou.".

Cilj je promocija poljoprivrednih proizvođača

Programi promocije imaju za cilj da pomognu proizvođačima da komuniciraju o kvalitetu svojih proizvoda, da ih afirmišu unutar EU, kao i da šire postojeća i otvore nova tržišta. Fokusiraju se na brojne prioritete, kao što su isticanje kvaliteta evropske hrane sa geografskim oznakama ili metodama organske proizvodnje.

Od odobrene 81 kampanje, 55 targetiranih zemalja je  van EU, kao što su Brazil, Kanada, Kina, Meksiko i Indija. Ovaj projekat obuhvatiće širok spektar proizvoda kao što su mleko, masline, voće i povrće. Na primer, sektor voća i povrća imaće 16 namenskih programa dok će sir i mlečni proizvodi imati osam. Ove godine izabrani programi dolaze od kandidata iz 19 država članica.

Polovina budžeta ide za promotivni program

Takozvani jednostavni promotivni programi predstavljaju polovinu izdvojenog budžeta za politiku promocije. Ostalih 100 miliona evra namenjeno je multi - programima (90,5 miliona evra) i sopstvenim inicijativama Komisije (9,5 miliona evra).

Za sve promotivne programe, odgovoran je širok spektar organizacija, kao što su trgovinske organizacije, organizacije proizvođača i poljoprivredno - prehrambena tela. Svi zainteresovani mogli su da se prijave putem poziva za podnošenje projektnog predloga koji je raspisan u januaru 2019. godine. Nakon konkursa, ocenjeni su i rangirani od strane CHAFEA, uz pomoć spoljnih stručnjaka.


Tagovi

Evropska Komisija Poljoprivredno prehrambeni proizvodi Fil Hogan Pomotivni program Promocija poljoprivrednih proizvođača


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.