Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šipurak
  • 24.10.2021. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Sevojno

Od šipurka i kaša i zarada

Ruža Đokić je pre šest godina zasadila 1.000 sadnica šipurka, a danas ubira plodove svog rada.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 2.128
  • 256
  • 0

Kada je Ruža Đokić na imanju na Zlatiboru, gde joj živi otac Tomislav, pre šest godina zasadila plantažu šipurka, mnogi su komentarisali da svi krče livade i njive od trnja, a ona ga sadi. Čak je i njen otac komentarisao: "Ja godinama krčim, a ti da sadiš trnje. Sadi ko sav svet maline". Ali, Ruža je bila uporna u svojoj nameri, pa danas ubira plodove svoga rada.

"Sada ga beremo i pravimo kaše za džemove. Šipurak je lepo rodio, ima ga, pa ima i kaše. Zato može da se kaže da se njegovo uzgajanje isplati", kaže Đokićeva, koja je pored ove kulture zasadila i 200 sadnica drenjaka.

Na ovu sadnju se odlučila kada je jedno jutro gledala emisiju o ovoj biljci u Sremskoj Mitrovici. Bez dvoumljenja sutradan se sa suprugom uputila na salaš.

Zasadili 1.000 sadnica

"Pričali smo sa vlasnikom polja sa šipurkom. Rekao mi je da može da se gaji na Zlatiboru i to mi je bilo dovoljno. Tako smo na 1.000 metara nadmorske visine, na površini od 70 ari zasadili 1.000 sadnica. Otac je uzorao njivu i sve zasadili."

Na komentare za trnje je sa osmehom primala. Znala je da je prve dve godine slabiji rod, a posle druge sve ide po planu - dobro je radio.  

Sorta sa malo semenki dobra za preradu

Ruža je zasadila dve sorte: polimerijana i laksa. Kaže da to nisu hibridne sorte, već divlje, a isključivo se gaje zbog ploda i branja.

"Ove sorte imaju najmanje bodlji, daju najviše ploda i vrlo malo semenki, što je bitno za preradu. Naše domaćinstvo pravi kaše od šipurka, drenjaka, kao i džemove od drugog voća", kaže naša sagovornica.

Na komentare za trnje Đokićeva je sa osmehom primala

Prema njenim rečima uzgajanje ovog voća nije teško. Poredi ga sa uzgajanjem maline.

"Isto se kao malina sadi u redovima i razmakom među redovima, a i vezivanje je isto. Imala sam u početku problema sa zečevima, ali kada smo ogradili parcelu, taj problem je rešen. Stabla se orezuju na jesen, a isto se prska u proleće i jesen zbog bolesti. Jedina razlika od maline je što malinu moraš odmah da bereš, a sa šipurkom može da se 'dogovorimo'. Mogu i da ge berem sedam do deset dana posle. Nabolji je za branje kada je sve u jednoj boji."

Uzgajanje šipurka višekorisno

Ruža i njeni ukućani i familija počeli su berbu 1. oktobra. Njih desetak je za ukupno tri dana (sa pauzama između) obrali svih 70 ari. U berbi su pomagali i njeni uničići, koji joj inače pomažu u svakom radu, pa i u pravljenju kaše.

"Ova sorta ne bode, pa mogu i deca da ga beru", dodala je vredna žena sa osmehom. Plodovi naslagani u gajbice dopremaju se do njihove kuće u Sevojnu.

Kaša od šipurka spremna za tržište

"Tu radim pasiranje. U prve dve godine koristila sam neku skromnu pasirku kupljenu u Valjevu, a onda sam kupila moderniju. Sada proizvodim kašu i ima tržišta - u Sevojnu, Zlatiboru, Bajinoj Bašti, Užicu…", kaže Đokićeva.

Uzgajanje šipurka je za nju višekorisno.

"Moji roditelji koji žive tu u selu, još uvek su aktivni, pokretni. Ocu je, bez obzira šta u početku pričao, dobro došlo rada, jer je on nekad sejao hektare krompira, gajio junce... Tako sada ima sa čim da se zanima. A ja ujedno često idem na Zlatibor i sa njima provodim više vremena", dodala je Ruža.

Cena ovog voća u zlatiborskom kraju kreće se od 80 do 130 dinara.


Foto prilog


Tagovi

Ruža Đokić Šipurak Kaša za džemove Polimerijana Laksa Pasiranje


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.