Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljište
  • 22.01.2022. 16:30

Očuvanje obradivog zemljišta - koje opcije nudi najnovija tehnologija?

Sabijanje zemljišta i njegove dugoročne posledice u vezi sa povećanjem efikasnosti, a time i sa povećanjem mase pogonskih mašina dobro su poznate. Koja tehnologija rešava te probleme?

Foto: Depositphotos/MyraLypa (ilustracija)
  • 163
  • 14
  • 0

Proglašenjem nagrađenih noviteta na otkazanom sajmu poljoprivrede Agritechnica 2022, koji je trebalo da se održi u februaru ove godine, obradivo zemljište je ponovo stavljeno u centar pažnje. O tome govore tri srebrnom medaljom nagrađena noviteta. Na izazov kako smanjiti sabijanje i njime izazvane dugoročne posledice uz primenu savremene mehanizacije tri renomirane kompanije dale su svoj doprinos u želji za očuvanjem osnovnog resursa u ratarskoj proizvodnji i povećanju racionalizacije obrade.

Agtech 2030 Compaction Prevention System (CPS)

Sabijanje zemljišta i njegove dugoročne posledice u vezi sa povećanjem efikasnosti, a time i sa povećanjem mase pogonskih mašina dobro su poznate. Tehničke karakteristike - dizajn mašine (gazeća površina, regulacija pritiska u gumama, gusenice kao pogon i drugo) se sve više koriste. Iako ovakav razvoj treba pozdraviti, on nije dovoljan da se obezbedi efikasna zaštita tla.

Agritechnica zlato dodelila kombinovanom NeXaT traktoru

Velika šteta nastaje usled nepravilne upotrebe mašina ili vožnje po obradivoj zemlji u pogrešno vreme. Sistem za prevenciju sabijanja (CPS) iz Agtech 2030 nudi korisniku (farmerima, kontraktorima, planerima) uslugu koja prikazuje trenutni rizik od sabijanja, a samim tim i mogućnost naprednog vođenja mašina uz pomoć mape. Brzi proračuni specifični za lokaciju pomažu u planiranju rada i takođe omogućavaju vozaču da zaobiđe delimične prohode, koji su ugroženi, ako je potrebno.

Sistem usmerava gde i kada raditi

Konkretno, "status zemljišta" je dodatno uključen u simulaciju i pokriva važne pokazatelje kao što su: metoda obrade, vrsta useva i fenofaza vegetacije. Sistem nudi korisniku pomoć u vezi sa rizikom od sabijanja i mogućnost da optimalno planira svoj rad - gde i kada raditi, vezano za konfiguraciju pogonske mašine.

Moguće je napredno vođenja mašina uz pomoć mape (foto: Facebook/Agritechnica)

Farmer može optimalno da planira svoj rad i što bolje čuva zemljište. Dodatne mere obrade tla za eliminisanje štetnog sabijanja kao i rezultirajuća emisija CO2 mogu se sprečiti. Ovo dovodi do uštede vremena i troškova i osigurava visok potencijal prinosa.

CLAAS KGaA mbH Corporate Marketing - Terranimo

Upotreba teške poljoprivredne mehanizacije dovodi do povećanog rizika od sabijanja zemljišta. U ovom procesu se povećava sabijanje u dubljim slojevima, koje se ne može poništiti uobičajenim metodama obrade usled značajnog rasta veličina i težine mašina u poslednjih nekoliko decenija.

Sabijanja zemljišta hodnim sistemom traktora i njegove posledice

Novi Claas-ov sistem pokazuje vozaču koliki je rizik od sabijanja, u trenutnim uslovima rada, direktno na terminalu u kabini. Da bi ovo izračunao, Claas povezuje informacije dobijene od CEMOS sistema za pomoć vozaču o aspektima kao što su tip/stanje zemljišta, osovinsko opterećenje ili pritisak u gumama sa Terranimo, alatom koji se koristi za simulaciju opterećenja i nosivosti koji je priznat širom Evrope.

Crvene lampice ukazuju na visok rizik od sabijanja

Uzimaju se u obzir i dinamičke promene osovinskog opterećenja. Lampice - crvene boje ukazuju na visok rizik od sabijanja. U ovom slučaju, vozač može prekinuti planiranu operaciju ili izmeniti podešavanje priključka i primeniti odgovarajuće protivmere (na primer, promena balastnih težina ili pritiska u gumama) i odmah ponovo proveriti efekte istih.

CEMOS sistemom meri se opterećenje pneumatika na zemljište

Svaki put kada prelaze preko parcele, poljoprivredne mašine pritiskaju zemljište, jer se sila težine koju proizvodi težina mašine, prenosi u tlo preko kontaktnih površina pneumatika. Kako je poljoprivreda postala sve efikasnija, poljoprivredne mašine su postale znatno moćnije u poslednjih nekoliko decenija, ali obično i teže. Ovo takođe dovodi do povećanja zbijenosti uzrokovanog težinom mašina. Efekti sabijanja posebno negativno utiču tokom vremenskih uslova koji dovode do granične prohodnosti.

RAUCH Landmaschinenfabrik GmbH - TerraService

Rauch TerraService, zajednički razvijen sa AgriCircle AG, nudi poljoprivrednicima digitalnu uslugu pomoću koje mogu unapred izračunati prohodnost obradive zemlje. Korisnik, za ovo, mora da unese potrebne podatke o mašinama ili mora da koristi već sačuvane podatke. Lokalna vlažnost procenjuje se pomoću radarskih merenja, koja rade sateliti Sentinel-1, u kombinaciji sa vremenskim podacima.

Optimizacija redosleda prohoda

Dopunjenim informacijama o strukturi zemljišta, o mašini i vlažnosti istog, podaci se koriste za izračunavanje prohodnosti poljoprivrednog tla unapred na prenosivom terminalu i prikazuju se za određene delimične površine u mreži od 10 metara. Ukoliko je potrebno, korisniku se šalje upozorenje ako nije ili je samo u određenoj meri parcela prohodna.

Korisniku se šalje upozorenje ako nije ili je samo u određenoj meri parcela prohodna

Redosled prohoda kojim se mašina kreće, pozicija ulaska u velike parcele i sekvenca obrade u trake se takođe mogu optimizovati ili definisati kako bi se sprečilo propadanje - zaglavljivanje. Na ovaj način se održava dobra funkcionalna sposobnost tla. Ako prohodnost po parceli nije moguća, izostavljaju se naporne i dugotrajne pripreme za rad i put do parcele.

Sa TerraService-om, Rauch i AgriCircle značajno razvili su postojeće simulacione modele za utvrđivanje prohodnosti i izračunavanje rizika od štetnog sabijanja korišćenjem radarskih merenja podržanih satelitom za određivanje vlage zemljišta. Usluga je fleksibilna i može se koristiti za različite poljoprivredne radne procese kao što su đubrenje, razbacivanje tečnog stajnjaka i zaštita useva, a pomaže farmerima da održe dobro stanje tla, dobru strukturu i samim tim visok nivo prinosa.


Tagovi

Obradivo zemljište Agtech 2030 Terranimo Claas TerraService Sabijanje tla


Autor

Branislav Ogrizovic

Više [+]

Diplomirani inženjer mehanizacije poljoprivrede. Preko 35 godina radnog iskustva u savetodavstvu. Prošao brojne edukacije iz ove oblasti. Jedan od osnivača Kluba 100P+, trenutno potpredsednik.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.