Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO prognoza
  • 17.07.2021. 18:00

Očekuju se veće zalihe žitarica - pšenica se troši više nego kukuruz?

U prognozi FAO-a stoji da će svetska proizvodnja žitarica ove godine dosegnuti 2.817 miliona tona, a predviđen je i porast globalnih zaliha.

Foto: Depositphotos/photodiod.gmail.com
  • 288
  • 21
  • 0

UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) objavila je prognozu za svetsku proizvodnju žitarica u 2021. godini. Prema njoj, ona će iznositi 2.817 miliona tona, što je 1,7 odsto više u odnosu na prethodnu godinu čime bi se mogao postići novi rekord.

Smanjenje u odnosu na prognozu iz juna uglavnom se odnosi na sve žitarice osim pšenice i pirinča. Njihova globalna proizvodnja je ograničena na 1.513 miliona tona, što je tri miliona tona ispod očekivanja od prethodnog meseca. Glavninu predviđenog pada čine manja očekivanja od brazilske žetve kukuruza zbog suše.

I prognoza svetske žetve ječma takođe je smanjena zbog nižih prinosa u Evropskoj uniji kao i nekoliko zemalja Bliskog istoka. 

FAO: Pale su cene žitarica, ulja i mleka, a meso i šećer sve skuplji

Ovog meseca izgledi za globalnu proizvodnju pšenice takođe su blago pali, jer su suvi vremenski uslovi na Bliskom istoku smanjili prinose. Kao rezultat toga, svetska proizvodnja ove žitarice 2021. godine smanjena je za milion tona na 784,7 miliona tona što je i dalje za 1,2 odsto više u odnosu na lani.

Prognoza globalne proizvodnje pirinča u 2021. godini rasla je zbog većih očekivanja za Irak i rekordnih prinosa u Argentini i Urugvaju koji su nadmašili niža očekivanja od EU jer su ograničene zalihe vode za navodnjavanje smanjile prinose u Španiji. Sve u svemu, za 2021. se očekuje rekordnih 519,5 miliona tona pšenice, što je 1,0 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Veća potrošnja pšenice u ishrani stoke 

Prognoza svetske upotrebe žitarica u 2021/22. smanjena je za 15 miliona tona u odnosu na prošli mesec kada je FAO predvideo da će iznositi 2.810 miliona tona, ali to je ipak za 1,5 odsto više u odnosu na prethodnu sezonu. Glavni razlog je manje korišćenje kukuruza u ishrani stoke.

Predviđa se da će se svetska upotreba svih žitarica izuzev pšenice i pirinča povećati za 0,9 odsto u odnosu na 2020./21. dostižući 1.510 miliona tona u 2021/22. Kada je reč o pšenici, globalna prognoza za njeno korišćenje podignuta je na 780 miliona tona, što je 2,7 odsto više nego prošle sezone. To je pre svega, zbog njene upotrebe u ishrani stoke.

Svetska upotreba pirinča popeće se na 520,8 miliona tona, što je 1,5 odsto više u odnosu na prethodnu sezonu i malo se promenilo u odnosu na očekivanja iz juna.

Zalihe žitarica veće za 2,4 odsto 

Što se tiče svetskih zaliha svih žitarica predviđa se njihov porast na 836 miliona tona, što je 2,4 odsto više u odnosu na prošlogodišnji nivo. U izveštaju se naglašava da je do rasta došlo prvi put od sezone 2017/18. Kao glavni razlog FAO navodi više kukuruza u Kini. Očekuje se da će ukupne zalihe u toj zemlji doseći 152 miliona tona, što je gotovo 24 miliona tona više od prethodne prognoze.

Ovom revizijom predviđa se da će zalihe svih žitarica osim pirinča i pšenice porasti iznad svojih početnih nivoa za 4,0 odsto na 354 miliona tona. Suprotno tome, one za pšenicu smanjene su u odnosu na prethodni mesec, ali se i dalje predviđa da će se povećati za 1,8 odsto iznad svojih početnih nivoa i doseći rekordnih 297 miliona tona, što većinom odražava očekivane prinose u Australiji, Kini, EU, Indiji, Maroku i Ukrajini.

Raste i trgovina 

FAO-ova prognoza za svetsku trgovinu žitaricama 2021/22. iznosi rekordnih 472 miliona tona, što predstavlja porast od 0,8 odsto u odnosu na prošlogodišnju. Kina nastavlja da kupuje velike količine kukuruza, ali u toj je zemlji uvoz ječma smanjen kao i u Maroku kao i u Saudijskoj Arabiji.

Dalje, veća potražnja za uvozom koja se očekuje iz Alžira i Pakistana podigla je FAO-ovu prognozu za svetsku trgovinu pšenicom u razdoblju 2021/22. na 189 miliona tona ovog meseca, što je porast od 2,1 odsto u odnosu na 2020/21. Što se tiče pirinča, trgovina je predviđena na 48,2 miliona tona, što je malo više u odnosu na junu prognozu i šest odsto u odnosu na prethodnu godinu.


Tagovi

FAO Prognoza Zalihe Žitarice Potrošnja Trgovina Ishrana stoke


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.