Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skuplje gume
  • 27.07.2021. 07:30

Očekuje se globalno poskupljenje guma - razloga je više

Od aprila prošle godine gume su poskupele za čak 57 odsto, a svetski mediji pišu da se očekuje dalji rast cena.

Foto: Depositphotos/Veremeev
  • 201
  • 44
  • 0

Vest da širom sveta nedostaje materijala za izradu poljoprivredne mehanizacije već je dobro poznata, a sada globalni mediji izveštavaju da je dodatna pretnja i oskudna zaliha prirodne gume. Kako piše everstream, prvo je gljivično oboljenje lišća napalo stabla kaučuka (lat. Heavea brasiliensis), od kojeg se pravi kaučuk, odnosno prirodna guma. 

Ovih stabala u izobilju ima u područjima sa tropskom klimom. Glavni proizvođači uglavnom su koncentrisani u jugoistočnoj Aziji, a Tajland je najveći proizvođač i izvoznik, čineći više od jedne trećine globalnog izvoza prirodne gume, a slede susedna Indonezija, Vijetnam i Malezija. 

Od poplava do pandemije

Nakon globalne nestašice 2011. godine, koju su izazvale jake poplave u tom delu sveta, kao i snažna potražnja Kine, nikle su mnoge nove plantaže što je prouzrokovalo prekomernu ponudu na tržištu i dovelo do smanjenja cene u sledećoj deceniji. Konstantno niske cene nisu bile podsticajne za poljoprivrednike u sadnji novog drveća, a istovremeno nema većih firmi koje se bave ovom proizvodnjom i koje bi mogle da pomognu u prilagođavanju tržišta kada dođe do problema u lancu snabdevanja.

Nova kriza nastupila je 2020., a uzrokovana je pandemijom Covid-19 i velikom potražnjom za gumenim rukavicama. Pored toga, poljoprivrednici su se suočili i sa nedostatkom radne snage zbog ograničenja za radnike migrante. 

Pored svega navedenog, zemlje proizvođači bile su izložene vremenskim poremećajima, posebno ekstremnim 2020. kada je Tajland zahvatila najgora suša u poslednjih nekoliko decenija, a onda i jake poplave koje su oštetile plantaže kaučukovca. Vijetnam su pogodili tajfuni, a visok nivo padavina u delovima jugoistočne Azije stvorio je povoljno okruženje za gljivičnu bolest lišća koja oštećuje stabla i u toj se regiji širi od 2019. godine.

Poskupela i sintetička

Ugovorne cene kaučuka su u prvim mesecima ove godine dosegle četverogodišnji maksimum, a od aprila 2020. godine porasle su za čak 57 odsto. Za isporuku guma čeka se pet puta duže, što dodatno otežava proizvodne procese.

I nafta je poskupela što se odrazilo na cenu sintetičke, koja je u prvih šest meseci ove godine koštala 66 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Kako stablima kaučuka treba oko sedam godina da dostignu veličinu za preradu, malo je verovatno da će dostupna ponuda u bliskoj budućnosti značajno da se proširi. Tokom prošlih nestašica, stručnjaci za nabavku okrenuli su se sintetičkoj, iako ta zamena zavisi od primene. Međutim, može da se očekuje ​​da će i njene cene u određenoj meri da rastu kao rezultat naglog povećanja onih za prirodnu gumu, kao što je bio slučaj tokom nestašice 2011.  

Porasla je i cena električne energije, što je posebno važno za države u kojima se guma proizvodi. Dodatno poskupljenje prouzrokovali su i skuplji prevozni troškovi, naročito onaj brodski zbog rasta cena kontejnera.

Cene mehanizacije i dalje rastu - problemi kod uvoza i nedostatka radne snage

Gume su u Evropi ove godine već poskupele, a u čitavom sistemu proizvođač - trgovac marže su malo manje kako bi se izbegao veći rast cena. Ipak, u drugoj polovini godine može da se očekuje da će one biti značajnije skuplje.


Tagovi

Gume Poskupljenje Mehanizacija Kaučuk Skuplje gume


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.