Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cirkularna ekonomija
  • 27.05.2020. 10:30

Objavljena Mapa puta za cirkularnu ekonomiju - poljoprivreda kao pokazni primer

Između ostalih sektora i poljoprivreda i hrana (viškovi hrane i otpad od hrane) izabrana je kao pokazni primer mogućnosti unapređenja privrednog sistema u odnosu na ekonomski i ekološki uticaj.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 217
  • 8
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine je uz podršku UNDP projekta "Platforma cirkularne ekonomije za održivi razvoj u Srbiji", izradilo dokument pod nazivom Mapa puta za cirkularnu ekonomiju. Cilj Mape puta je se pokrene dijalog između donosioca odluka i predstavnika industrije, akademskog sektora i civilnog društva, u cilju podsticanja industrije na inovacije, povećanja tržišnih mogućnosti proizvodnje kroz cirkularne poslovne modele, kreiranja novih radnih mesta i unapređenja poslovanja, a uz očuvanje životne sredine.

Cirkularna ekonomija je spas za poljoprivredu? Španija već počela sa primenom

Namera ovog dokumenta je da se podstakne celo društvo na korenite promene u razmišljanju, kulturi i odnosu prema resursima. Mapa puta je urađena po uzoru na ovakvu vrstu dokumenata koje imaju zemlje EU, kao što su Slovenija, Finska, Holandija, Španija, Francuska, itd.

Šansa u poljoprvredi

Republika Srbija je prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja ima Mapu puta za cirkularnu ekonomiju.

Unapređenje poslovnih modela privrede i usklađivanje poslovanja sa principima cirkularne ekonomije u Republici Srbiji umnogome može da doprinese unapređenju konkurentosti nacionalnih kompanija i rešavanju socijalno-ekonomskih pitanja. U programu Vlade Republike Srbije od 2017. godine navedeno je da će se program razvoja zaštite životne sredine odvijati u skladu sa principima cirkularne ekonomije koji se odnose na infrastrukturne projekte, ističe se u Mapi, koju u celini možete preuzeti ispod teksta.

Mapa puta za Srbiju prikazuje različite pristupe razlozima za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji, kao i ekonomske modele i moguće načine za povećanje nacionalne produktivnosti kroz nove globalne trendove ekonomskog rasta koji vode ka smanjenju upotrebe prirodnih resursa i negativnog uticaja na životnu sredinu.

Srbija ima potencijala za ekološki razvoj, ali se ipak priroda pretvara u deponiju

Između ostalih sektora i poljoprivreda i hrana (viškovi hrane i otpad od hrane) izabrana je kao pokazni primer mogućnosti unapređenja privrednog sistema u odnosu na ekonomski i ekološki uticaj.

U mapi se preporučuje izgradnja lanca vrednosti između prehrambene industrije i poljoprivrede - proizvođača sirovina (gazdinstva, zadruge, poljorivredna preduzeća), jačanje ekonomsko - tržišne povezanosti između dobavljača i proizvodjača u poljorivredi i drugim industrijama, odnosno proizvođača koji snabdevaju poljoprivredu, promocija organske proizvodnje za izvoz kao ekonomski potencijal Republike Srbije i drugo.


Dokumenti


Tagovi

Mapa puta za cirkularnu ekonomiju Ministarstvo zaštite životne sredine Cirkularna ekonomija Poljoprivreda i hrana Viškovi hrane Otpad od hrane Ekonomski uticaj Ekološki uticaj


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta