Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizna situacija
  • 13.09.2022. 18:00

Objavljen spisak hrane i pića: U Nemačkoj se pripremaju za nestanak struje

Federalna kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u nesrećama savetuje građanima da se za eventualne vanredne situacije obezbede hranom i vodom za desetak dana.

Foto: Depositphotos/machirito
  • 762
  • 114
  • 0

Nemačko udruženje gradova i opšina upozorilo je na mogući nestanak električne energije u toj zemlji. Razlog je energetska kriza pa se tamo ozbiljno pripremaju za situaciju koja bi mogla da zahvati milijune građana. Udruženje je objavilo popis zaliha kojim bi svako domaćinstvo trebalo da se obezbedi u slučaju nestanka struje, vode i goriva. Građane su pozvali da ozbiljno shvate savezne preporuke o civilnoj zaštiti. 

Hrana za 10 dana

Savezno udruženje za civilnu zaštitu i pomoć u nesrećama savetuje stanovnicima da se za eventualne vanredne situacije obezbede za desetak dana. Jer, kako objašnjavaju, u slučaju velikih šteta, službe spašavanja ne mogu biti posvuda u isto vreme.

"Oni koji su spremni mogu pomoći sebi, rodbini i komšijama dok ne stigne državna pomoć i zaštitnim merama umanjiti štetu", stoji na njihovim stranicama gde daju i primer desetodnevnog osnovnog snabdevanja pićem i hranom za jednu osobu što odgovara oko 2.200 kilokalorija dnevno. 

  • 20 litara vode (ili samo vodu iz slavine);
  • 3,5 kilograma žitarica, proizvoda od žitarica, hleba, krompira, testenine i pirinča;
  • 2,5 kilograma voća (u limenkama ili staklenkama) i orašastih plodova;
  • četiri kilograma mahunarki i povrća (u limenkama ili staklenkama);
  • 2,6 kilograma mleka i mlečnih proizvoda;
  • 1,5 kilograma ribe, mesa i jaja ili cela jaja u prahu koja imaju rok trajanja nekoliko godina;
  • 0,4 kilograma masti i ulja;
  • Namirnice koje se ne moraju podgrevati ili kuvati (šećer, med, čokolada, instant supa, tvrdi kolačići, štapići i sl.) - količina po želji;
  • Šporet na plin (za kampovanje) za zagrevanje hrane.

Poručuju da ove količine kupuju postepeno i da nadopunjuju zalihe nakon što nešto potroše.

Krompir je visoko na listi (Foto: M.C.Celić)

Zbog mogućeg nestanka plina, moglo bi doći do preopterećenja električne mreže, upozorio je iz udruženja gradova i opšina Gerd Landsberg

"Ako 650.000 grejalica prodanih ove godine bude spojeno na mrežu, u slučaju kvara snabdevanja plinom, doći će do preopterećenja", izjavio je za welt.de.

Spremni su i za hakerske napade koji bi mogli dovesti do iste situacije, za šta Nemačka nije spremna, naglasio je. Pozvao je građane da se obezbede vodom i hranom jer u slučaju opšteg nestanka struje neće moći doći do ničega.

Situacija u Srbiji

U Srbiji neće biti novih poskupljenja niti restrikcija, ali država apeluje na štednji struje zbog troškova koje ima za uvoz. Zbog problema u svom elektroenegetskom sektoru, uvozimo od četiri do 11 odsto svojih potreba. Postoji mogućnost da će potrošnja i uvoz porasti na 15 do 25 odsto domaće potrošnje u slučaju hladne zime i to, naglasila je u jučerašnjoj izjavi ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, u uslovima kada nije moguće proceniti po kojoj ceni.

Situacija u BiH 

U komšijskoj BiH ne brinu za nestašicu struje jer, tamo, kažu, barem toga imaju. U preduzeću Elektroprivrede Republike Srpske pripremaju program putem kog će građanima koji od oktobra ove do marta sledeće godine uštede od pet do 20 odsto električne energije računi biti umanjeni za 30 do 100 odsto. 

U Federaciji BiH su izdali smernice za racionalno korišćenje struje i to po uzoru na paket dokumenata Evropske komisije od 20.7.2022. godine i plan REPower EU. 

Nestašica hrane u RH? 

U toj je zemlji još u maju jedan trgovački lanac dozvolio prodaju ulja samo osobama starijim od 18 godina i to dve flaše po osobi. Tada je ovakav potez bio neshvatljiv, ali ono što se činilo daleko, došlo je blizu. 

Visoke cene namirnica, navodne restrikcije koje planiraju uvoditi trgovci na kupovinu devet prehrambenih artikala, čiju je cenu limitirala Hrvatska Vlada, nestašica na policama, sve zabrinjava.

Paket kreće od 1. oktobra (Foto: Depositphoto/branex)

Kada je reč o električnoj energiji, u HEP-u i Ministarstvu privrede kažu da građani ne moraju da brinu o nestašici.

Plan je ograničiti njenu cenu u RH pa će tako domaćinstva, prema Vladinom paketu, od 1. oktobra ove godine do 31. marta 2023., za potrošnju do 2.500 kilovatsati struje plaćati 59 evra po megavatsatu, a za potrošnju na kraju toga toga plaćaće prosečno 88 evra.


Tagovi

Nestašica struje Popis hrane Zalihe Poskupljenje Restrikcija Nemačka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.