Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 15.01.2023. 07:30

Obiman rod u Australiji i Brazilu ruši cene žitarica i uljarica?

Australija ima rekordan rod pšenice, a Brazil soje. Kako stoje cene na berzama?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.223
  • 240
  • 0

Žetva žitarica na južnoj hemisferi je u punom jeku. Iz Australije dolaze vesti da se radi o rekordnim prinosima, posebno pšenice. U prvoj sedmici januara požnjeveno je oko 80 odsto površina pod žitaricom, a očekuje se rod oko 42 miliona tona, piše Agrarheute. Sve ovo stvara pritisak na ograničenu logistiku, ali i na cene.

Silazni trend

Tako je kraj sedmice doneo njihov pad na pariškom MATIF-u. Cena pšenice je pala za 1,79 evra/t na 291,25 evra/t.

Za kukuruz je iznosila 284 evra/t, dok se za uljanu repicu zustavila na 569 evra/t.

Izveštaj USDA o prognozi žitarica podržao je povećanje cena, ali bilo je dovoljno informacija da potkopaju snagu tih procena. Na američkoj berzi CBoT su pokazale slab rast i dostigle za pšenicu 251,49 evra/t. Kod kukuruza je povećana za 2,48 odsto i iznosila je 243,43 evra/t.

Razlog tome je niža procena berbe i povećan uvoz iz Brazila i Ukrajine. Za tonu soje trebalo je izdvojiti 517,88 evra. Najveći rast je imala cena ovasa koja je povećana za 3,44 odsto i bila 229,35 evra/t.

Povećane zalihe

Zalihe pšenice u SAD su procenjene na manje od očekivanih, odnosno na 34,8 miliona tona. Međutim, ratari su zasejali više ozime pšenice, 14,95 miliona hektara, što je 1,5 miliona hektara više nego prethodne sezone. Procene žetve u Rusiji govore o količini koja prelazi 100 miliona tona. Uvećana su predviđanja za Evropsku uniju i Ukrajinu, dok su smanjena za Argentinu, na 12,5 miliona tona na šta je uticala suša.

Ruska pšenica na globalnom tržištu - premašili izvoz iz 2021.

Procena globalne zalihe za sezonu 2022./2023. je 268,4 miliona tona, što je 1,1 milion tona više od prethodnih procena.

Obiman rod postaje problem

U Australiji su se zbog obimnog roda pšenice dogodili logistički problemi. Jačim investiranjem žele omogućiti veći izvozni potencijal, koji je dostigao 26 miliona tona u marketinškoj godini 2021./22. od ukupno požnjevenih 50 miliona tona. 

I u Brazilu imaju problema s velikim rodom, ali soje. Ta je zemlja najveći svetski izvoznik te ratarske kulture. Na domaćem tržištu se obično potroši 45 do 50 miliona tona godišnje, a izvozi gotovo sve ostalo.

"Nisam siguran da svetu treba 100 miliona tona soje iz Brazila", rekao je iz jedne njihove konsultantske kuće Kori Melbi. Istovremeno su porasle cene troškova proizvodnje i očekuje se da će i dalje rasti.

Površine pod ovom kulturom su dostigle najveću brojku do sada. Posejano je 43,3 miliona hektara. U decembru je tamošnja poljoprivredna uprava CONAB procenila žetvu koja je upravo počela, na 153,47 miliona tona. To je za sobom povuklo pad cena i smanjenje euforije oko prinosa. Očekivalo se da će one na svetskom i domaćem tržištu ostati visoke.


Tagovi

MATIF Cena žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.