Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 07.06.2022. 12:00
  • Beli Manastir

Novi slučaj ptičijeg gripa kod domaće živine u Hrvatskoj

Sumnja na zarazu prijavljena je zbog uginuća 17 kokošaka, navodi hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/wckiw
  • 63
  • 8
  • 0

Potvrđena je influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu sa 20 kokošaka u Belom Manastiru u Baranji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, zbog uginuća 17 kokošaka prijavljena je sumnja na zarazu, a veterinarska inspekcija Državnog inspektorata stavila pod nadzor predmetno gazdinstvo.

Sprovedeno je službeno uzorkovanje pa su četiri leša dostavljena na laboratorijsku analizu. Nacionalna referentna laboratorija potvrdila je influencu ptica podtipa H5N1, a u toku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena).

Kažu i da su s obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju ove bolesti, usmenim rešenjem naređene su preventivne mere radi suzbijanja i sprečavanja daljeg širenja bolesti.

"Na predmetnom gazdinstvu tako je pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata sprovedeno usmrćivanje preostale tri kokoške, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, završno čišćenja i dezinfekcija gazdinstva", navode dalje.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje tri i 10 km od zaraženog dvorišta. Područje koje se nalazi u zoni zaštite u trajanju do 22. juna je područje grada Beli Manastir u Osječko - baranjskoj županiji.


Tagovi

Influenca ptica Zaraza Usmrćivanje Ptičji grip


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta