Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokrajinska vlada
  • 15.05.2015. 12:00

Nove garancije za kredite poljoprivrednika!

Potpisivanjem novih sporazuma s bankama, Garancijski fond Vojvodine proširio je odobravanje garancija registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima na kredite za proširenje matičnog stada i podizanje voćnjaka i vinograda.

  • 143
  • 5
  • 0

Garancijski fond Vojvodine proširio je odobravanje garancija registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i na kredite za proširenje matičnog stada i za podizanje voćnjaka i vinograda, kroz nabavku sadnica i prateće opreme. Na taj način je poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije AP Vojvodine omogućeno da, uz garancije ovog Fonda, podignu dugoročne kredite kod pet poslovnih banaka sa čijim predstavnicima je direktor Garancijskog fonda, Goran Vasić potpisao sporazume o saradnji.

Sporazumi sa bankama potpisani su na štandu Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova na Poljoprivrednom sajmu pa su na taj način poljoprivrednicima i javnosti predstavljeni i konkursni uslovi.

Kroz fondove AP Vojvodine plasirano 18 mlrd. dinara

Podsetivši da je Garancijski fond Vojvodine samo pre nekoliko dana promovisao konkurs za garancije za obezbeđenje kredita namenjenih finansiranju nabavke nove energetski efikasne opreme i opreme neophodne za korišćenje obnovljivih izvora energije, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin je izjavio da je, sa kreditnim linijama koje su prvenstveno bile namenjene za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme te ovim novim konkursom obuhvaćena i zaokružena celokupna oblast poljoprivrede za koju Garancijski fond Vojvodine u saradnji sa bankama odobrava dugoročne kredite.

"Ništa od ovoga ne bi mogli učiniti da na vreme nismo shvatili ideju i potrebu postojanja Garancijskog fonda, koja je u jednom periodu bila ideja vodilja za oporavak privrede u mnogim evropskim zemljama", izjavio je Vasin. On je naglasio da su ovim aktivnostima svi na dobiti: poljoprivredni proizvođači, komercijalne banke, ali i Pokrajinska vlada, čiji je osnovni zadatak, kako je rekao, da pomogne građanima Vojvodine u privređivanju.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislav Bogaroški dodao je da je kroz fondove kojima upravlja AP Vojvodina, plasirano preko 18 milijardi dinara u razvoj vojvođanske poljoprivrede, a u tome veliku ulogu ima i Garancijski fond Vojvodine.

Zaokružen sistem pomoći poljoprivrednicima

"Uspeli smo ove godine da se tako rasporedimo da pokrivamo različite oblasti i da Garancijski fond Vojvodine bude dopuna onim delovima našeg rada, gde možda nismo mogli da opredelimo dovoljno sredstava. Imamo zaokružen sistem pomoći našim poljoprivrednicima", izjavio je Bogaroški.

Dodao je i da poljoprivrednike očekuje teška godina, a borba sa konkurencijom zahteva dobru pripremljenost kako bi se izdržao pritisak od strane država sa razvijenijom poljoprivredom. Garancijiski, ali i ostali fondovi AP Vojvodine, imaju ulogu da pripreme poljoprivrednike za tako ozbiljno tržišno takmičenje.

Garancijski fond će odobravati garanciju do 50.000 evra za kredite za proširenje matičnog stada i do 30.000 evra za kredite za podizanje dugogodišnjih zasada voća i vinove loze. Radi se o dugoročnim kreditima sa rokom otplate do 10 godina, grejs periodom od 12 do 24 meseca i kamatnom stopom do 7,5 odsto. Pravo da konkurišu imaju individualni poljoprivredni proizvođači - nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije AP Vojvodine.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Vlada Vojvodine Miroslav Vasin Garancije Poljoprivredna gazdinstva Proširenje stada Voćnjaci Vinogradi Goran Vasić Poljoprivredni sajam Konkurs Garancijski fond Branislav Bogaroški Razvoj poljoprivrede Krediti Kupovina mehanizacije