Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz hrane
  • 19.12.2021. 18:00

Nova pravila za uvoz hrane u Kinu zabrinula evropske proizvođače

Pravila su prekasno objavljena, nisu još uvek jasna, a proizvođači imaju velikih problema sa registracijom na veb stranici kineske carine.

Foto: Depositphotos/soleg
  • 282
  • 18
  • 0

Nova pravila za uvoz hrane u Kinu zabrinula su proizvođače iz Evrope. Kineska carinska uprava je objavila pravila o sigurnosti hrane u aprilu prema kojima se svi objekti za njenu proizvodnju, preradu i skladištenje u inostranstvu moraju da se registruju do kraja godine kako bi njihova roba mogla da pristupi kineskom tržištu.

Detaljne procedure koje objašnjavaju kako doći do potrebnih registracijskih kodova objavljene su tek u oktobru, dok je veb stranica za firme kojima je dopuštena samoregistracija objavljena prošlog meseca.

Kako Reuters javlja, evropski proizvođači se trude poštoivati kineske propise o hrani i pićima, a mnogi se boje da njihova roba neće moći da uđe na ogromno tržište posle 1. januara.

Prema izveštaju Ministarstva poljoprivrede USA ovaj uvoz u Kinu je porastao poslednjih godina i u 2019. godini vredio je 89 milijardi dolara što je svrstava u šest najvećih uvoznika hrane. Merama teže boljem nadzoru na veliku količinu hrane koja stiže u tamošnje luke i istovremeno se odgovornost za njenu sigurnost prebacuje na proizvođače, a ne na vladu.

Zatražena pojašnjena

U toku godine Evropska unija je poslala četiri pisma carini tražeći više pojašnjenja i više vremena za usklađivanje sa novim propisima, istakao je Damijen Plan, savetnik za poljoprivredu u Delegaciji EU u Pekingu.

Opšta carinska uprava Kine (GACC) se složila da bi pravila trebalo da se primenjuju ​​samo na robu proizvedenu na dan ili nakon 1. januara, a pri tome bi se odobrilo odlaganje za proizvode koji su već isporučeni. Međutim, nema službenog obaveštenja o tom pitanju.

Da li se radi o uvozničkoj barijeri?

Hrana koja se uvozi već je na udaru novih mera. Uočljiva su velika kašnjena u carinjenju smrznute i one koja je u režimu hlađenja, prvenstveno zbog testiranja na virus korona i dezinfekcije.

"Do sada nismo imali ovako zahtevne mere što se tiče hrane", rekao je Endi Anderson, izvršni direktor trgovačke grupe koja promiče američki izvoz. On je nova pravila opisao kao "trgovinsku barijeru".

Proizvođači su mogli da registruju objekte za hranu niskog rizika na veb stranici koja je pokrenuta u novembru, ali nije uvek bila u funkciji. Pravila se primenjuju samo na objekte koji proizvode gotove proizvode za izvoz u Kinu, ali pružaju malo fleksibilnosti za promenu izvora ili oznaka.

"Veb stranica za sada radi bez problema na kineskom jeziku, ali je engleska verzija za sada još uvek probna", rekao je Li Ksiang, vođa poslovnog razvoja u "Chemical Inspection and Regulation Services Ltd (CIRS) Europe"-u, koji pomaže firmama u procesu registracije.

Zanimljivo je da u ovom trenutku ni jedan irski proizvođač viskija do sada nije uspeo da se registruje uz pomoć CIRS Ireland, rekao je Li.

Evropskim proizvođačima je nejasno šta će biti ako roba stigne bez potrebnih registracijskih kodova zalepljenih na ambalažu. Za sada kineske vlasti daju uveravanja da to u početnom periodu neće biti problem.


Tagovi

Uvoz hrane Kina Uvoz u Kinu Sigurnost hrane Gotovi proizvodi Pravila Carina Barijera


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.