Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Kini
  • 23.08.2022. 07:30

Nezapamćena suša: 70 dana toplotnog talasa ozbiljno ugrožava kinesku poljoprivredu

Gotovo da se može preći čitavo korito reke Jangce koja hrani oko trećine stanovništva Kine.

Foto: Depositphotos/ kwest (ilustracija)
  • 110
  • 100
  • 0

Nezapamćena suša pogodila je celi sliv reke Jangce u Kini. Tamošnje je Ministarstvo vodnih resursa pozvalo regije da naprave tačne procene situacije u pogođenim područjima i da osmisle planove za održavanje zaliha, uključujući privremeni prenos vode, razvoj novih izvora i proširenje mreže cevovoda. 

Najveća kineska hidroelektrana povećala je ispuštanje vode za 500 miliona kubnih metara, a deo stoke iz područja pogođenih sušom privremeno je preseljen u druge regije. 

Jedna od mera je ispaljivanje srebrnog jodida u oblake kako bi izazvali kišu. 

Još mesec dana suše

Toplotni talas u Kini sada traje gotovo 70 dana, što ga čini najdužim od početka potpunih merenja 1961. godine, objavili su državni mediji pozivajući se na podatke Nacionalnog klimatskog centra. Broj meteoroloških stanica koje beleže temperaturu od minimalno 40 stepeni Celzijusa dosegao je 262, što je ujedno i najveći broj. Osam ih je zabeležilo temperaturu od 44 stepena.

Suša bi mogla potrajati još mesec dana. 

Gotovo da se može preći čitavo korito reke koja hrani oko trećine stanovništva Kine.

Padavine u Čongkingu ove godine pale su za 60 odsto u poređenju sa sezonskom normom, a poljoprivrednim zemljištima u nekoliko okruga ozbiljno nedostaje vlage, rekli su na državnoj televiziji CCTV, pozivajući se na podatke lokalnih vlasti. Objavili su i da su usevi u 10 okruga teško pogođeni, prenosi Reuters.

Ugrožena jesenja setva 

Prema podacima ministarstva za hitne slučajeve, visoke temperature samo u julu uzrokovale su direktne ekonomske gubitke od 2,73 milijardi juana (400 miliona dolara), što je pogodilo 5,5 miliona ljudi i 457.500 hektara zemljišta. Centralna provincija Anhui, koja se takođe oslanja na Jangce za svoje vodosnabdevanje, upozorila je ove nedelje da će prekomerno suvo zemljište uticati na 88.000 hektara na kojima bi ove jeseni trebale biti posejane žitarice.

Peking je upozorio na sve veći rizik od ekstremnih vremenskih uslova u toj zemlji kao posledicu klimatskih promena. Istovremeno obilne padavine i dalje uzimaju danak u drugim delovima zemlje.


Tagovi

Suša u Kini Nezapamćena suša Kineska poljoprivreda Jangce


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D