Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dogovor o žitaricama
  • 02.11.2022. 15:00

Neočekivani preokret: Koridor za žitarice ponovo otvoren - Rusija dobila garancije?

Preokret je usledio nakon telefonskog razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Tajiipa Erdogana.

Foto: Depositphotos/IgorStrukov
  • 244
  • 42
  • 0

Rusija će ipak učestvovati u Istanbulskom sporazumu o hrani jer je dobila dovoljne garancije, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Na službenoj stanici društvene mreže Telegram objavili su kako su garancije od Ukrajine, da neće koristiti humanitarne koridore i ukrajinske luke namenjene izvozu poljoprivrednih proizvoda za vođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije, dobili zahvaljujući UN-u i Turskoj

Smatraju da je to dovoljno te nastavljaju s primenom sporazuma, navodi se u saopštenju. 

Dakle, Moskva je u subotu suspendovala dogovor nakon napada u Sevastopolju na ratne i trgovačke brodove Crnomorske flote koji su služili za osiguranje žitnog koridora, a što su nazvali terorističkim napadom. Objavili su da je brodove Crnomorske flote napalo 16 bespilotnih letelica.

Kijev tada nije preuzeo odgovornost za napad i negira korišćenje ovog puta u vojne svrhe. 

Neočekivani preokret

Kako piše Reuters, preokret je usledio u utorak, nakon telefonskog razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Tajipa Erdogana pa konsultacija između njihovih ministara odbrane.

"Ovo je prilično neočekivani preokret", rekao je voditelj ruske konsultantske kompanije za poljoprivredu Sovecon Andrej Sizov.  

"Nismo pokopali ovaj dogovor, ali nismo ni očekivali da će mu se Rusija tako brzo vratiti, jer nije bilo baš jasno kakve bi garancije Rusija mogla da dobije i koliko brzo će se to dogoditi. Ali, dobro, bravo Erdogane", zadovoljan je Sizov koji na svom tviter profilu prikazao i kako se čitava situacija odrazila na cene pšenice koje su zbog ranije situacije bile skočile


Tagovi

Koridor za žitarice Istanbulski sporazum Rusija Ukrajina Izvoz žitarica Andrej Sizov


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]