Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 25.04.2022. 18:00

Nematoda korenskih kvržica označena statusom karantina u EU

Štetočina se javlja na mnogim biljnim vrstama, a najviše su pogođeni krompir, paradajz, paprika, krastavci, cvekla, patlidžan i pasulj.

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 114
  • 6
  • 0

Nematoda korenskih kvržica Meloidogyne enterolobii dobila je status karantina (Q) u EU od 11. aprila 2022. godine. U Evropu stiže na sadnicama fikusa i filadendrona iz Kine i Kostarike, ali i drugih biljnih vrsta.

Ova štetočina može uzrokovati velike štete na različitim usevima, drvenastim i zeljastim, a najviše su pogođeni oni u zatvorenom prostoru kao što su paradajz, krompir, paprika, patlidžan i krastavci. Na otvorenom su pogođene cvekla i pasulj. U cvećarstvu stradaju palma (Arecaceae), drvo sreće (Brachychiton sp.), hlorofit (Chlorophytum), fikus (Ficus), ligustrum (Ligustrum), palma livistona (Livistona), filodendron (Philodendron), ruža (Rosa), singonijum (Syngonium) i zelkova.

Kako prepoznati nematodu?

Redovno se susreće u prometu tropskih saksijskih biljaka. Njeno prisustvo utvrđeno je na mnogima koje su poreklom iz Kine, Kostarike, Gane, Hondurasa, Šri Lanke, sa Tajlanda i iz Sjedinjenih Američkih Država.

Do infekcije u evropskim rasadnicima dolazi zbog uvoza zaraženih sadnica. Veoma brzo se širi putem supstrata i vode za zalivanje.

Vrsta formira kvržice koje su na početku male, a posle zahvataju celi koren. Veličina i njihova brojnost zavise od vrste i sorte. Možemo ih pronaći na korenju tokom cele godine. Formiraju nekoliko generacija godišnje i brzo se razmnožavaju. Na temperaturi od 20 do 25ºC njihov životni ciklus traje oko šest nedelja.

Zaražene biljke zaostaju u rastu i razvoju, zakržljale su. Listovi postaju opušteni, žuti. Smanjuje se se rodnost i kvalitet plodova. U slučajevima jake zaraze dolazi do uginuća biljaka.

Preduzeti karantinske mere

Za sada je jedina mera zabrana uvoza zaraženih biljaka. Ako se u pošiljci pronađu one na čijem se korenu uoče kvržice uzrokovane ovom nematodom cela pošiljka se vraća. One mogu biti prisutne na drugim biljkama, a da u početnim fazama razvoja još nije došlo do formiranja kvržica na korenju.

Nematode korena su opasne štetočine - kako ih sprečiti i suzbiti?

Dodatni zahtevi za uvoz biljaka za sadnju takođe bi trebalo značajno da smanje rizik od unošenja ove nematode. Oni će stupiti na snagu 11. januara 2023., jer trećim zemljama treba vremena da ispune uslove.

Kod uvoza pošiljki za koje se sumnja da mogu biti zaražene, potrebno je deset nedelja biljke držati fizički odvojene od drugih uzgajanih.


Tagovi

Nematode Biljni karantin Simptom Bolesna biljka Korenske kvržice Štete na usevima


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.