Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nacrt zakona
  • 12.02.2021. 18:00
  • Njemačka

Nemački farmeri na nogama: Protestuju zbog zakona o zaštiti bilja

Nemački nacrt Zakona o zaštiti useva od insekata je spreman, ali poljoprivrednici koji protestuju već nedeljama su i dalje nezadovoljni. Smatraju da će zakon uništiti njihovu egzistenciju.

Foto: Facebook/top agrar
  • 354
  • 87
  • 0

Nakon višemesečnih pregovora, nemačko Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo za hranu i poljoprivredu postigli su dogovor o merama za zaštitu od insekata u toj zemlji.

Kako piše AgNews, na poslednjem sastanku su odobrili nacrt predloga Zakona koji ima za cilj da uvrsti više biotopa pod zaštićena područja. Uz to, na tim područjima zabraniće se upotreba herbicida i insekticida koji štete oprašivačima. Takođe, plan je njime očuvati travnjake, livadske voćnjake i suhozide jer se smatraju izuzetno bitnim za populaciju korisnih insekata.

Dalje, biće zabranjeno koristiti sredstva za zaštitu bilja unutar pet metara od krajnjeg dometa. Takođe, upotreba glifosata biće strogo ograničena, a njegova zabrana sledi od 2024. godine.

"Ljudi ne mogu živeti bez insekata", upozorila je ministarka životne sredine, Svenja Šulce nakon pregovora. Takođe, na sastanku se razgovaralo i o svetlosnom zagađenju, izvorima svetlosti koji privlače insekte, noćne letače, koji zbog toga često uginu. Stoga je prema resornom ministarstvu u nacrt zakona postavljena osnova za ograničavanje svetlosnih snopova. Osim toga, plan je zabraniti i električne uređaje koji bi mogli da uzrokuju smrt divljih životinja.

Udruženje "Prijatelji zemlje" (BUND) pozdravila je sve mere koje je usvojila vlada.

"Svaki kilogram ušteđenog pesticida, svaki kilometar kvadratni bez njihove upotrebe i svaki izvor svetlosti manje, pozitivno će delovati na insekte i prirodu", napomenuo je njen predsednik, Olaf Bandr dodavši i to da konačno ukidanje glifosata pokazuje pravi smer ka zaštiti životne sredine.

A šta je s poljoprivrednicima?

Ipak, nisu se svi složili s tim. Nemački poljoprivrednici već nedeljama protestuju protiv navedenih pravila koje vlada želi da im nametne. Nemačko udruženje poljoprivrednika (DBV) oštro je kritikovalo taj plan, a nedavno je predsednik DBV-a, Joakim Rukvid ispred Savezne kancelarije postavio stari plug. Za njega kaže da je simbol katapultiranja poljoprivrede u prošlost.

Iz njegovog udruženja smatraju da će takav zakonodavni paket ugroziti egzistenciju mnogih poljoprivrednika, koji zbog toga protestuju još od kraja januara.

"Naravno da želimo da zaštitimo biološku raznovrsnost, ali to ne sme da bude tako da mnoge farme lišimo njihovog postojanja", upozorio je premijer Severne Rajne-Vestfalije, Armin Lašet.

Kako piše agrarheute, u gradu Erfurt je održan jedan od brojnih protesta, a okupila su se poljoprivredna udruženja iz Tiringije.

"Samo na našem području je zahvaćeno oko 85.000 hektara obradivih površina i travnjaka na kojima poljoprivrednici više neće moći isplativo da rade", upozorio je dr Klaus Vagner, predsednik udruženja poljoprivrednika (TBV).

Istovremeno, brojni poljoprivrednici i predstavnici struke koriste video poruke na društvenim mrežama kako bi skrenuli pažnju na problem i pitanje borbe protiv štetočina.

Svi oni apeluju na to da se potrebne mere moraju sprovoditi u saradnji s korisnicima zemljišta i njihovim vlasnicima, s ciljem osiguranja dobre ravnoteže između biološke raznovrsnosti i upravljanja zemljištima. Poljoprivrednici i korisnici zemljišta napominju da žele da daju prioritet zaštiti vrsta, ali da zauzvrat njihove usluge moraju biti fer plaćene.


Tagovi

Nemačka Nacrt zakona Insekticidi Glifosat Zaštita bilja Protest


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.