Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljomehanizacija
  • 13.12.2021. 18:00

Nemačka beleži rekordnu prodaju poljoprivredne mehanizacije u 2021.

Raste potražnja za poljoprivrednom mehanizacijom, ali još uvek nisu savladani problemi u isporuci.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 191
  • 32
  • 0

Sektor poljoprivredne mehanizacije u Nemačkoj ostvaruje rekordnu prodaju uprkos problemima sa isporukom. Stalni rast prodaje u ovoj grani industrije mogao bi biti izvestan do polovine 2022. godine, izveštava Agrarheute, uz informaciju da će 2021. prodaja tehnologije ove vrste prvi puta premašiti 10 milijardi evra.

Udruženje nemačkog mašinstva i biljnog inženjerstva (VDMA) očekuje za 2021. rast prodaje od 14 odsto. I pored dobrih rezultata, proizvodnja je više puta prekidana u kratkom roku zbog svetskih zastoja u isporuci.

Direktor udruženja dr Bernd Šerer izjavio je da su ovako dobri rezultati postignuti zbog snažnog inovacijskog procesa, ali i proizvođačkih cena koje omogućavaju veću zaradu poljoprivrednicima.

Menadžeri u evropskoj industriji poljoprivrednog inženjeringa predviđaju da će se rast nastaviti i u sledećih šest meseci, a Šerer otkriva da ima fabrika koje su zabeležile porudžbine u narednih pola godine.

Problemi u isporuci još nisu savladani

Evropska i svetska prodaja takođe je ostvarila stope rasta od 10, odnosno 12 odsto. Očekuje se da će uz Evropu te Sjedinjene Države i Japan zabeležiti održivi trend rasta i u narednoj godini. Izuzetak je Kina, ali Šerer kaže da analitičari očekuju razvoj ovog sektora i prodaje poljoprivredne mehanizacije u istočnoj Aziji u 2022. godini.

Problem se i dalje javlja u isporuci proizvodnih komponenti, zbog čega se dešavalo da se proizvodnja u pojedinim fabrikama morala zaustaviti zbog čekanja.

Rasla prodaja poljoprivredne mehanizacije: U EU dominira Italija

Troškovi nabavke čelika porasli su za 95 odsto, a nabavne cene mikročipova su se povećale za pet puta. Trenutno su vidljive naznake da se sektor nabavke i logistike oporavi i sve brže obavlja dostava potrebnih komponenti.


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Rast prodaje Isporuka Bernd Šerer Rekord


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.