Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 08.01.2021. 10:30

Nema nabavke traktora putem IPARD poziva za ovu godinu

Već od prvog aprila do 30. juna očekuje se raspisivanje poziva za Meru 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Međutim, na razočarenje mnogih, ova mera podrazumeva izgradnju i opremanje objekata uključujući i nabavku opreme i druge mehanizacije, ali izuzev traktora.

Foto: Bigstock/Aikon
  • 2.373
  • 311
  • 0

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je IPARD Plan poziva za 2021. godinu. Biće aktuelna Mera 9 - Tehnička pomoć, Mera 7 - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja (podsticaji za ulaganje u izgradnju i opremanje objekata za ruralni turizam), Mera 3 - Investicije u fizičku imovinu i vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (izgradnja i opremanje).

Nabavka mehanizacije, ali ne i traktora

Takođe, već od prvog aprila do 30. juna očekuje se raspisivanje poziva za Meru 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava. Međutim, na razočarenje mnogih, ova mera podrazumeva izgradnju i opremanje objekata uključujući i nabavku opreme i druge mehanizacije, ali izuzev traktora.

Za ovu meru izdvojeno je i najviše novca 6,6 milijardi dinara.

IPARD II: U planu avansno plaćanje i skraćenje biznis plana

Podsetimo, u okviru prezentacije "Sprovođenje Ipard II programa" na platformi onlajn Međunarodnog sajma poljoprivrede, direktorka Uprave za agrarna plaćanja (UAP) Biljana Petrović rekla je da je prošle godine odobreno 42,7 miliona evra vrednosti projekata, s tim da se ovaj iznos svakodnevno menja, kako se odobravaju rešenja. Realizovano je devet javnih poziva, a nedavno uspešno završen proces akreditacije za Meru 7 i 9.

Najveći broj zahteva je stigao kroz Meru 1 (Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava), a za Meru 3 bilo je manje zahteva, jer se odnosio pre svega na pravna lica, dok je za ulaganje u seoski turizam (Mera 7) vladalo veliko interesovanje.

Avansno plaćanja i skraćenje biznis plana

Trenutno se radi na usklađivanju i predlogu izmene procedura kad je u pitanju avansno plaćanje. Ideja je da nakon odobravanja projekta, korisnik može da koristi ili povuče sredstva u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije bez PDV-a, kako bi ubrzao zavšetak investicije i kako ne bi morao kompletan iznos da uzima od banke, ako nema svoj novac i kako ne bi čekao kraj investicije kako bi dobio deo povrćaja.

Takođe, postoji ideja i da se dodatno pojednostavi biznis plan.

Detaljan plan IPARD poziva za ovu godinu možete pogledati u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

IPARD Javni pozivi Nabavka mehanizacije Mera 1 Mera 7 Biljana Petrović Biznis plan Avansno plaćanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...