Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradne rakete
  • 15.06.2018. 08:00

Nedimović: Na lageru još 6.000 protivgradnih raketa

"Od 15. aprila država je ispalila ukupno 7.930 raketa. Poređenja radi, svih 10 godina ranije u proseku je ispaljeno od 2.800 do 3.000 raketa", rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 2.335
  • 115
  • 0

Šteta i celokupno stanje na poljoprivrednom zemljištu, kojim su pogođeni prostori Aranđelovca, Topole, Priboja, Užica, Požarevca i Smederevske Palanke, još uvek se procenjuju. Ono što se zna je da je ispaljeno 1.164 protivgradnih raketa - najviše njih iz Radarskog centra Bukulja, u okolini Aranđelovca i Topole. Odavde je u nebo poslato čak 255 raketa, dok je njih 167 ispaljeno na prostoru koji pokriva Užice.

"Od 15. aprila država je ispalila ukupno 7.930 raketa. Poređenja radi, svih 10 godina ranije u proseku je ispaljeno od 2.800 do 3.000 raketa, a ove godine skoro 8.000. Takođe, imali smo 38 dana sa mogućim dejstvom grada, a u proseku bude između 10 i 12 dana", rekao je Nedimović, a prenosi Dnevnik.

Nevreme uništilo ovogodišnji rod voća

Uspešnost raketa između 50 i 60 odsto

Dodao je da je ove godine obezbeđeno oko 14.000 raketa, a da je na lageru ostalo još oko njih 6.000. Naglasio je da protivgradne rakete imaju stepen uspešnosti između 50 i 60 odsto, te da ne mogu u potpunosti da sačuvaju poljoprivredno zemljište od udara grada.

"Iz tog razloga, ove godine prvi put krećemo sa automatskim sistemom protivgradne zaštite. Rapisali smo nabavku za prvi radarski centar, a to će biti Radarski centar Valjevo", otkrio je Nedimović.

Dve vrste zaštite od vremenskih nepogoda

Država daje dve vrste zaštite od vremenskih nepogoda, rekao je ministar poljoprivrede. Jedna je fizička - protivgradnim raketama, a druga je finansijska - putem sistema osiguranja.

"Na primer, prošle godine, kada su maline bile 150 dinara, osnovno i posebno osiguranje je koštalo osam dinara po kilogramu. To je značilo da vam država vrati 3,2 dinara, a vi platite ostatak koji je oko 4,8 dinara. Mislim da to nije velika cena, s obzirom na štetu koja može da nastane", rekao je Branislav Nedimović.

Najavio je da će Ministarstvo poljoprivrede razgovarati sa Narodnom bankom Srbije, koja nadgleda osiguravajuća društva, da prošire usluge za poljoprivredno osiguranje.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Protivgradne rakete Osiguranje Branislav Nedimović Nevreme


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.