Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 09.12.2022. 14:20

Najviše se trgovalo pšenicom ove nedelje, a najveći pad cene beleži soja

Najveći pad cene beleži se kod soje, a negativan cenovni trend je i na tržištu uljarica.

Foto: Depositphoto/Denisfilm
  • 1.734
  • 175
  • 0

Na robno-berzanskom tržištu, u odnosu na prethodnu nedelju, beleži se povećan obim trgovanja usled veće aktivnost berzanskih učesnika. Manja tražnja u odnosu na ponudu i dalje utiče na negativan cenovni trend i žitarica i uljarica. Najveći pad cene beleži se kod soje, a na ovom tržištu aktivnost gotovo da izostaje. Tokom ove nedelje trgovano je ukupno 2.448 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 93.760.150,00 dinara. Pad cena beleži se i na stranim tržištima usled nepovoljne ekonomske situacije i prognoza za budući rod žitarica i uljarica.

Od početka nedelje primetna je veća ponuda kukuruza u odnosu na tražnju. Manje interesovanje kupaca dovelo je do konstantnog negativnog trenda, te su krajem nedelje ugovori za kukuruz zaključivani na nižem cenovnom nivou u odnosu na sam početak nedelje. Ovom žitaricom trgovalo se u cenovnom rasponu od 32,00 do 32,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,21 din/kg bez PDV-a (35,43 din/kg sa PDV-om), što je pad od 3,13 odsto.

Najzastupljenija u trgovanju - pšenica

Pšenica je bila najzastupljenija u trgovanju tokom ove nedelje. U zavisnosti od parametara kvaliteta, ovom žitaricom trgovalo se od 33,80 do 37,50 din/kg bez PDV-a. Na ovom tržištu i dalje je prisutna veća ponuda pšenice sa većim sadržajem proteina, dok su kupci svoje interesovanje izrazili za pšenicu sa proteinom 11,5-2 odsto. Nedeljni ponder za pšenicu iznosi 34,42 din/kg bez PDV-a (37,86 din/kg sa PDV-om). Cena je u odnosu na nedelju dana ranije niža za 1,44 odsto.

Negativan cenovni trend beleži se i na tržištu uljarica. Nedostatak aktivnosti kada je u pitanju soja doveo je do manjeg udela ove uljarice u nedeljnom prometu, ali i povratak na cenovne nivoe iz marta 2021. godine. Zaključen je samo jedan ugovor po ceni od 65,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder za ovu nedelju.

Cena soje u padu, suncokretova sačma - 24 din/kg bez PDV-a

Krajem nedelje kupci su bili na nižim cenovnim nivoima od zaključenih, što ukazuje na nastavak negativnog cenovnog trenda. Cena soje beleži pad od 5,80 odsto u odnosu na sedam dana ranije. U odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, cena ove uljarice je niža za oko 11 odsto.

Od drugih roba, trgovalo se suncokretovom sačmom u većem obimu u odnosu na raniji period. Početkom nedelje, ugovori su zaključeni po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a, da bi usled silaznog cenovnog trenda, krajem nedelje, ova sačma bila trgovana po 33,80 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prošlonedeljni cenovni nivo, ovo je pad od 2,40 odsto.

Berza 5. - 9.12.

Početak nedelje doneo je pad cena u Čikagu. Nedostatak konkurentnosti američke robe na međunarodnoj sceni dovodi do negativnog cenovnog trenda. Krajem nedelje primetan je trend rasta. Očekuje se povećanje kineske uvozne tražnje za sojom i kukuruzom, usled popuštanja kovid mera.

Povećan uvoz kukuruza i uljane repice u EU

Vremenske prilike se smatraju povoljnim u Francuskoj, sa 98 odsto ozime pšenice ocenjene dobro do odlično. EU je do 4. decembra izvezla 14,49 miliona tona pšenice, u odnosu na 14 miliona tona prošle sezone. Francuska je izvezla 5,89 miliona tona. Uvoz kukuruza u EU je dostigao 12,65 miliona tona, što je znatno više od prošlogodišnjih 5,77 miliona tona. Uvoz uljane repice se takođe povećao na 3,1 milion tona.

U Brazilu rekordan rod soje?

U Brazilu, setva soje se procenjuje da je završena 93 odsto i uslovi se smatraju povoljnim. To sugeriše rekordan rod, možda i preko 150 miliona tona. U Argentini, nedostatak vode je ostavio posledice po žetvu pšenice 2022. Trenutne procene su između 10 i 11 miliona tona, što je polovina prošlogodišnjeg roda. Setve kukuruza i soje kasne značajno.


Tagovi

Cena soje Cena pšenice Cena suncokretove sačme Cena kukuruza Cena uljarica Setva soje u Brazilu Uvoz kukuruza


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]