Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena zemljišta
  • 03.12.2021. 16:00

Najskuplja oranica u EU je u Holandiji - 70.000 evra

Najmanji prosek neke države u EU je u susednoj Hrvatskoj gde je hektar 2020. koštao oko 3.440 €.

Foto: Depositphotos/yeti88
  • 253
  • 53
  • 0

Cena hektara obradivog zemljišta u Holandiji iznosi gotovo 70.000 evra. Tačnije, u proseku je, prema podacima Eurostata za 2019. godinu ona iznosila 69.632 evra. Ona je u svakoj regiji te zemlje bila iznad svih ostalih nacionalnih proseka u EU, a za koje je ova statistička kancelarija imala informaciju. 

Ali, kako ističu u svom izveštaju, razlike unutar EU su jako velike i na nacionalnom i na regionalnom nivou. Tako je najviša cena zabeležena u španskoj regiji Kanarska ostrva (120.477 €/ha) pa je 58 puta viša od one u najjeftinijoj regiji Jugozapad (2.051 €/ha), koja se nalazi u Bugarskoj.

Najmanji prosek neke države u EU je u susednoj Hrvatskoj gde je hektar prošle godine koštao oko 3.440 €. 

Razlike unutar EU su jako velike i na nacionalnom i na regionalnom nivou (foto: Eurostat)

Ova vrsta zemljišta je u svim regijama EU-a, čijim je podacima Eurostat raspolagao, prošle godine bila skuplja od pašnjaka, a najveća je razlika u grčkom Severnom Egeju gde su kupci morali da plate čak 20 puta više za njega nego za pašnjak.

Prosek cena zemljišta zavisi od niza faktora, bilo da su nacionalni (zakoni), regionalni (klima, blizina mreža) i lokalizovani efekti produktivnosti (kvaliteta zemljišta, nagib, drenaža i tako dalje), kao i od tržišnih sila ponude i potražnje (uključujući uticaj pravila stranog vlasništva).

U Južnobačkom okrugu najskuplja njiva, prati ga Beogradski

Podsetimo, prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Srbiji najskuplja njiva košta 31.250 evra i to u Južnobačkom okrugu, malo jeftinija je u Beogradskom regionu - 26.500. Istočna i Južna Srbija su i dalje najpovoljnije za ovu kupovinu, gde se cene kreću od 2.950 do 19.500 evra za hektar.

Cena poljoprivrednog zemljišta zavisi od mnogo elemenata, kao što su državni zakoni, geografski (blizina urbanih centara i klima), saobraćajni (povezanost), oni koji se odnose na produktivnost, odnosno tip zemljišta, nagib, drenažu i drugo ili pak na odnose na tržištu, ponudu potražnju. Faktori poput navodnjavanja su ključni, jer takvi sistemi podižu vrednost zemljišta i do šest puta. 

Treba napomenuti da Eurostat nije raspolagao podacima za Belgiju, Nemačku, Kipar, Maltu, Austriju i Portugaliju, a podaci za Dansku, Italiju, Luksemburg i Holandiju odnose se na 2019. godinu.


Tagovi

Cene zemljišta Najskuplja oranica Holandija Poljoprivredno zemljište


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.