Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočina u bašti
  • 18.03.2021. 07:30

Najezdi smrdibuba doprinele klimatske promene i globalna trgovina

Britanski naučnici upozoravaju na invaziju braon mramoraste stenice. Klimatske promene podstakle su najezdu ovih insekata koji poljoprivrednoj proizvodnji nanose velike štete.

Foto: Depositphotos/sbotas
  • 350
  • 30
  • 0

Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys) poznata kao smrdljivi martin ili smdribuba se sve češće javlja u velikim razmerama i oštećuje baštenske biljke. Ove godine britanski naučnici upozoravaju da je tamo stigla transportom, a kako piše Guardian, poljoprivrednici strahuju za svoje voće i povrće.

Ova štetočina stvara smeđe tragove na plodovima i smanjuje tržišnu vrednost proizvoda. Zabrinuta je i britanska vinska industrija jer se mogu naći na ubranim grozdovima koji su sirovina za proizvodnju vina, a svojim prisustvom oslobađaju jedinjenja koja mogu da pokvare njegov miris i ukus.

U toj zemlji prvi put su pronađeni u vrtovima Prirodnjačkog muzeja i to za vreme jednog od najtoplijih dana prošle godine, a kasnije su primećeni i dalje.

Maks Barklej, kustos zadužen za bube, vrste kojoj pripada i smrdljivi martin još 2014. godine prognozirao je da je samo pitanje kada će i na to područje doći. Sada kada je došao, smatra da će ga biti nemoguće istrebiti.

"Slično je i sa ostalim invazivnim vrstama. Nađeš jednog ili dva i onda ih odjednom ima svuda", upozorio je uporedivši ih sa azijskom bubamarom koja je tamo iz Kine stigla još 2006., a sada je ima na svakom koraku.

Kaže i da je i navedena stenica slična ostalim koje su tamo već prisutne, ali nijedna tamošnja autohtona vrsta nije štetočina u poljoprivredi. Na primer, u SAD-u je ovaj insekt 2010. naneo štete u vrednosti od 37 miliona dolara.

"Populacija azijskih bubamara naglo je porasla i sada ponovno opada. To se dešava jer ih grabežljivci, paraziti i bolesti na kraju sustignu", tvrdi on dodavši kako invazivna vrsta stvara štete pre nego što se postupno preseli na određeno područje i postane deo afirmisane faune.

Visoke temperature = veći broj generacija 

Ali, u jedno smo sigurni, sa klimatskim promenama i globalnom trgovinom postaće sve veći problem. Tu su i sve toplije zime koje osiguravaju opstanak ovim vrstama pa to rezultira sa više insekata u proleće.

Shodno tome, naučni rad pod nazivom: Uticaj klimatskih promena na potencijalnu rasprostranjenost braon mramoraste stenice sa posebnim osvrtom na Severnu Ameriku i Evropu istražio je njihovo širenje. U njemu je dokazano da se zbog sve većih temperatura ove štetočine sa juga Evrope šire prema severu. Isto je zabeleženo u SAD-u gde se sele u Kanadu.

Takođe, otkriveno je da klimatske promene mogu da povećaju broj generacija svake godine, a omogućuju im da postanu i vrste koje godišnje imaju dva ili više legla na severnim područjima. Prema rezultatima istraživanja, od njihove najezde najugroženija je Evropa, severoistok SAD-a i jugoistok Kanade.

Kako ih se rešiti?

Poljoprivrednici moraju da pronađu načine kako se boriti s novim vrstama pa tako i ovom stenicom. I kod nas je tokom poslednjih godina primećena sve veća invazija ovih insekata, a ljudi primorani su da pronađu načine kako da se izbore s njima. Najčešće se preporučuju hemijska sredstva, ali je problem što brzo postanu rezistentni na njih.

Kako se jeftino i bezbedno otarasiti smrdibuba?

U organskoj proizvodnji dopušteni su preparati na bazi piretrina kao i upotreba parazita Trichopoda pennipes i Trissolcus basalis koje parazitiraju jaja i larve. Od biljnih tu su najčešće preparati od lukovine, ljute paprike, semena gorušice, belog luka i nane. 


Tagovi

Smrdljivi martin Braon mramorasta stenica Invazivna štetočina Klimatske promene Globalna trgovina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.