Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UN
  • 17.04.2016. 17:00

Najavljeno da 155 zemalja potpisuje Sporazum o klimi

155 zemalja, potpisaće 22. aprila na svečanosti u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku ključni međunarodni sporazum o prevazilaženju klimatskih promena.

  • 68
  • 2
  • 0

Rekordan broj - 155 zemalja, potpisaće 22. aprila na svečanosti u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku ključni međunarodni sporazum o prevazilaženju klimatskih promena, saopštile su u petak UN.

Na potpisivanje pozvani svi lideri članica UN

Portparol UN Farhan Hak izjavio je da pet zemalja - Barbados, Belize, Tuvalu, Maldivi i Samoa, ne samo što će tada potpisati sporazum postignut u Parizu decembra prošle godine, već će na svečanosti u Njujorku uručiti i svoje odluke o njegovoj ratifikaciji. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, francuski predsednik Fransoa Oland i francuska ministarka za životnu sredinu Segolen Rojal koja je zadužena za svetske pregovore o klimi, pozvali su na svečanost potpisivanja lidere sve 193 države-članice UN. Više od 60 šefova država i vlada planira da dođe, kažu UN.

Zemlje najveći izvori emisije gasova potpisaće Sporazum

Dosadašnji rekord, sa 119 potpisa već prvog dana potpisivanja nekog međunarodnog sporazuma, drži Konvencija o Pravu mora iz 1994. godine. Sporazum iz Pariza stupiće na snagu 30 dana pošto najmanje 55 zemalja koje proizvode bar 55 odsto svetske emisije gasova staklene bašte, deponuju kod generalnog sekretara UN svoje ratifikacione instrumente ili druga dokumenta koja potvrđuju da prihvataju taj sporazum. Na spisku zemalja koje nameravaju da potpišu sporazum iz Pariza su zemlje-glavni izvori emisije gasova sa efektom staklene bašte, koji su uzrok zagrevanja klime u svetu: Kina, SAD, Japan, Indija, Brazil, Australija i mnoge zemlje Evropske unije, uključujući Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Španiju.

Tim sporazumom je postavljen zajednički cilj da se globalno zagrevanje zadrži na manje od dva stepena Celzijusa rasta u odnosu na predindustrijsku eru, i da se nastave napori da se porast temperature ograniči do 1,5 stepena Celzijusa. To od svih zemalja zahteva da podnesu akcione planove za klimu i da ih dopunjavaju svakih pet godina, iako ti planovi nisu pravno obavezujući.

Generalni sekretar Ban Ki Mun je naglasio da je svečano potpisivanje samo prvi korak u ubrzavanju napora za suzbijanje klimatskih promena.

Foto:UN


Izvori

beta.rs


Tagovi

Globalno zagrevanje Ban Ki Mun Emijisja gasova Efekat staklene bašte Fransoa Oland Segolen Rojal