Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 07.08.2020. 12:00

Nafta za tri meseca poskupela 130 odsto - poskupljenje u vezi sa koronom

U saopštenju Udruženja naftnih kompanija Srbije ističe se da je ukupno povećanje prosečnih maloprodajnih cena benzina i dizela u ovom periodu iznosilo oko 11 dinara po litru.

Foto: JumpStory
  • 334
  • 16
  • 0

U julu, tačnije u prethodnih pet nedelja, prosečne maloprodajne cene benzina i dizela povećane su za oko pet dinara po litru, saopšteno je iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. Navode da je srpsko tržište, podjednako kao i ostala tržišta u regionu, reagovalo na povećanje cene sirove nafte, koja je u prethodna tri meseca poskupela čak za oko 130 odsto, prenosi RTS.

U saopštenju Udruženja ističe se da je ukupno povećanje prosečnim maloprodajnih cena benzina i dizela u ovom periodu iznosilo oko 11 dinara po litru. Cena tečnog naftnog gasa je imala svoju nezavisnu dinamiku kretanja, tako da je zabeležen manji pad cene oko 17 dinara po litru, ali je zatim usledilo i manje povećanje cene od 7,60 dinara po litru.

Rast svetskih cena prati pad zaliha

Cene nafte porasle su na najviši nivo od početka marta u sredu (5. avgusta), nakon što su zalihe sirove nafte u SAD-u naglo pale, a dolar oslabio, a još širenje pandemije ulagače su zabrinule zbog izgleda potražnje, prenosi Rojters.

S druge strane, podaci o fabrikama u SAD-u ove nedelje pokazali su povećanje narudžbina, što su neki analitičari tumačili kao nagoveštaj ekonomskog oporavka.

Osam dinara više za litar goriva?

Rast cena dolazi naspram porasta broja obolelih od virusa korona koji mogu ugroziti oporavak potražnje goriva. Broj umrlih u sredu je premašio 700.000, a Sjedinjene Američke Države, Brazil, Indija i Meksiko vodeći su u broju smrtnih slučajeva.

U SAD-u, najvećem svetskom potrošaču nafte, zalihe destilata su prošle sedmice porasle na najviši nivo u 38 godina, treću sedmicu zaredom, dok su destilati zalivske obale bili na rekordno visokim nivoima, saopštila je Administracija energetskih informacija (EIA). Zalihe benzina su porasle drugu sedmicu zaredom.


Tagovi

Cene goriva Cene nafte Udruženje naftnih kompanija Srbije EIA Oboleli od korone Pad zaliha Slab dolar


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...