Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.12.2020. 07:30
  • Basel, Švajcarska

Na tržište stiže nova aktivna materija insekticidnog delovanja

Novi projekat iz laboratorija Syngente, kažu, rezultat je hemijskih inovacija u klasi insekticida sistema za suzbijanje insekata koji sisanjem nanose velike štete ratarskim, voćarskim i povrtarskim kulturama.

Foto: Depositphotos/PIKNIK67
  • 190
  • 38
  • 0

"Uzbuđeni smo što farmerima nudimo novu aktivnu materiju koja pruža ciljaniju zaštitu od nekih najtežih i najštetnijih sisajućih insekata. Najbolji način na koji mogu opisati ovu inovaciju je da je dobra prema prirodi, ali štetna prema štetočinama!" rekao je Jon Par, predsednik sektora Globalne zaštite useva u kompaniji Syngenta Crop Protection najavljujući ovih dan lansiranje na svetsko tržište nove insekticidne materije Spiropidion.

Iz njihovih laboratorija tvrde kako je ova inovativna tehnologija za zaštitu širokog spektra useva od štetočina koji se hrane sisanjem biljnih sokova istovremeno sigurna za oprašivače i korisne insekte.

Time se uklapa u njihovo višegodišnje nastojanje da razvija inovativne i održive proizvode kao alate u antirezistentnoj strategiji zaštite bilja odnosno programima integrisanog upravljanja štetočinama (IPM), koji će pomoći u zaštiti useva na efikasan i ekološki održiv način.

Štitasti moljci su štetočine povrća (Foto: Depositphotos/ sweemingyoung)

Proizvod je, kažu, rezultat hemijskih inovacija u klasi insekticida sistema koji pomažu biljkama "iznutra", štiteći tako čitavu biljku od najezde štetočina kao što su lisne vaši, štitaste vaši i štitasti moljci, koji sisanjem nanose velike štete visokodohodovnim voćarskim i povrtarskim kulturama poput paradajza, pomorandže i dinje, ali i globalno važnim ratarskim kuturama poput pamuka i soje. Sve sa ciljem, dakako, osiguranja kvaliteta useva, prinosa i na kraju, egzistencije poljoprivrednika.

Pronašli zamenu za hemijske pesticide - alternativa je RNA biokontrola?

Prva globalna registracija formuliranog proizvoda koji sadrži Spiropidion dobijena je u septembra ove godine u Gvatemali, gde će se proizvod u idućim mesecima prodavati pod robnom markom ELESTAL® Neo, navode iz Syngenta Crop Protection najavljujući kako će se u narednim godinama proširiti i na ostala tržišta, pa se dobijanje dozvole za upotrebu na području Evropske unije očekuje tokom 2022.-2023.

Sve u svemu, u sledećih šest godina, procenjuju u kompaniji, ovaj će proizvod štiti poljoprivredne kulture u više od 60 zemalja na svim kontinentima, u vrednosti prodaje na više od 400 miliona američkih dolara.

"Spiropidion je još jedan jasan primer kako ubrzavamo ulaganja da bismo isporučili inovacije u biljnom zdravstvu koje će dati podršku poljoprivrednicima širom sveta u njihovom produktivnom i održivom rastu", rekao je Par.


Tagovi

Syngenta Zaštita useva Lisne vaši Štitasti moljac Insekticid


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.