Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja guma
  • 03.02.2023. 15:00

Na tržište stiže guma od soje, pirinča i borove smole

Cilj kompanije "Goodyear" je da tržištu ponudi gumu od 100 odsto održivih materijala.

Foto: Goodyear
  • 119
  • 41
  • 0

Poznati proizvođač guma, "Goodyear" je na svetskom sajmu potrošačke elektronike CES 2023 u Las Vegasu, predstavio gumu napravljenu od soje, pirinča i smole drveta. 

Sadašnji model je napravljen od 90 odsto održivog materijala, a do 2030. idu na sto odsto. U svojoj ponudi na tržištu već imaju proizvod koji sadrži 70 odsto takvih materijala.  

Ekološki prihvatljivo

Proizvođači guma traže ekološki prihvatljive materijale za proizvodnju. Tako "Continental" istražuje prirodnu gumu iz korena maslačka, dok "Goodyear" u tu svrhu koristi sojino ulje. Time se štedi na proizvodima na bazi nafte. Sojino ulje bi trebalo da održava gumenu smesu gume gipkom u promenljivim temperaturama.

Ruski maslačak kao sirovina za gume - uspeva i na siromašnim, zagađenim zemljištima

Pored soje sadrži i silicijum koji potiče od ljuske od pirinča koja bi završila kao otpad. Time se poboljšava prianjanje i ekonomičnost goriva. Takođe, nove eko gume ne sadrže smole na bazi nafte. One su zamenjene borovim smolama.

Reciklirane boce 

Strukturu radijalne gume inače ojačavaju žica i čelična gajtana koja je u ovoj gumi napravljena od čelika s visokim sadržajem recikliranog materijala. On se proizvodi u energetski efikasnijoj elektrolučnoj peći EAF, poliester se reciklira iz rabljenih flaša, dok se čađ za gume pravi uz pomoć metana. Sojino ulje i silicijum iz pirinča već se koriste u osam proizvodnih linija i nekim trkačkim gumama.

Iz kompanije nisu rekli hoće li u budućnosti proizvoditi ovakve gume za traktore i kombajne.


Tagovi

Eko guma Guma od soje Proizvodnja guma Goodyear Recikliranje Održivost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.