Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo
  • 30.09.2020. 08:00
  • Moravički okrug, Brezna

Na prodaju selo: Mesna zajednica, prodavnica, obradiva zemlja!?

Sve što vam je potrebno jeste da se dogovorite sa sadašnjim vlasnikom Milivojem Filipovićem, koji je odlučio da sve proda nekome ko bi hteo da nastavi čuvanje sela od zaborava.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 2.351
  • 117
  • 2

Ukoliko želite i imate novca, možete da postanete vlasnik centra sela Brezna kod Gornjeg Milanovca. Tako bi vaše vlasništvo postali dom kulture, mesna zajednica, prodavnica, pola pošte u kojoj su dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. Sve što vam je potrebno jeste da se dogovorite sa sadašnjim vlasnikom Milivojem Filipovićem, koji je odlučio da sve proda nekome ko bi hteo da nastavi čuvanje sela od zaborava, prenosi N1.

Država je prodala zadrugu u kojoj je nekada radio, pa je pre nekoliko godina pokušao da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela.

Od uspešne zadruge do katanca

Nakon Drugog svetskog rata ovo selo je za kratko vreme uznapredovalo. Otvorena je zadruga koja je otkupljivala od meštana voće i povrće, kako je ovo mesto nekada bilo uspešan voćarski kraj. Koliko je ovaj kraj bio uspešan pokazuje i podatak da meštani Brezne nisu morali da odlaze do Gornjeg Milanovca ili Čačka u kupovinu. Sve je postojalo u lokalnoj prodavnici.

Dok se sela u Srbiji prazne, život se vraća u Ojkovicu iznad Zlatarskog jezera

"Ovde se sve prodavalo. Nije postalo nešto što nije moglo da se nabavi u selu. Od tekstila do traktora. Zadruga je prodala hiljade poljoprivrednih mašina, traktora, vadlica za krompir", kaže Filipović za ovaj medij.

Neodlučan oko cene

Danas je ono što predstavlja te 'uspomene' na prodaju, a kako dalje prenose Večernje novosti, cena onoga što je na prodaju je oko 45.000 evra.

"Prodajem sve za 47.000, 48.000 evra. Ma dao bih sve i za 42.000 do 45.000, a i troškovi prevoda neka budu na kupca", neodlučan je Filipović oko cene, ali odlučan da se svih objekata reši što pre, navodi ovaj list.

Prema poslednjem popisu, selo Brezna ima oko 150 stanovnika, a domaćinstava u kojima se još ognjišta nisu ugasila ima oko 80. Meštani se, uglavnom, bave poljoprivredom, i to najviše voćarstvom. Zemlja koju prodaje trenutni vlasnik je vrlo plodna i većina pod šljivama.


Tagovi

Brezna Selo Prodaja Milivoje Filipović Zadruga Obradivo zemljište Mesna zajednica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...