Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 31.05.2022. 15:00

Na koju će stranu 22 miliona tona ukrajinskih žitarica - preko Belorusije ili Turske?

Skladišta žitarica treba osloboditi pre nadolazeće žetve, ali i osigurati hranu mnogim državama, posebno na Bliskom istoku i Africi.

Foto: Depositphotos/Anoo77
  • 70
  • 5
  • 0

Lideri evropskih zemalja ovih dana razmatraju nekoliko načina za rešavanje sve izglednije globalne prehrambene krize. Poseban sastanak Evropskog parlamenta održava se ove sedmice (30. i 31. maja), a juče je donesen šesti paket sankcija protiv Rusije i obuhvata sirovu naftu, kao i naftne derivate, isporučene iz te zemlje u države članice, uz privremeni izuzetak sirove nafte koja se isporučuje naftovodima.

Danas se na samitu razgovara o energetici, odbrani i prehrambenoj sigurnosti

Tragom sovjetskih pruga

Jedan od načina oslobađanja 22 miliona tona žitarica koje su ostale zaglavljene u Ukrajini i o kojima zavise mnoge zemlje, naročito na Bliskom istoku i u Africi, je transport preko Belorusije. U tom slučaju bi Evropska unija morala da ukine sankcije koje je uvela toj zemlji, a to će i biti tema današnjeg sastanka. 

Prema izvorima na koje se poziva Euractiv, razgovara se o beloruskoj ruti kojom bi žitarice iz Ukrajine prema svetu bile kanalizovane preko te zemlje i Letonije do Baltičkog mora. Kao prednost se navodi to što ove dve države imaju istu širinu pruga kao Ukrajina, što je nasleđe iz sovjetskih vremena.  

Kako znamo, Zapad je Belorusiji uveo sankcije koje se odnose na potpunu zabranu izvoza potaše, ključnog đubriva koje Evropi uveliko nedostaje, zbog podrške te zemlje Rusiji u invaziji na Ukrajinu.  

Potaši je izvoz iz Belorusije već zabranjen (Foto: Depositphotos/Vadzim)

"Ukinuti sankcije zbog oportunističkih razloga, a koji se razlikuju od onih zbog kojih smo ih uveli je nezgodno", komentarisao je premijer Luksemburga Ksavier Betel.

Premijer Letonije Krišjanis Kariš smatra da treba istražiti sve opcije, ali da će svaka od njih uzrokovati poteškoće. Kaže da je izvoz žitarica preko Belorusije fizički izvedivo.

"Pitanje je šta će ona tražiti zauzvrat. Ta cena može biti previsoka", upozorava. 

Belgijski premijer Aleksander de Kru ovakav plan smatra neodrživim. 

Turski koridor 

Druga opcija se odnosi na transport Crnim morem. Danas je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu objavio kako će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osmog juna posetiti Tursku gde će se razgovarati o stvaranju potencijalnog pomorskog koridora za ukrajinski izvoz poljoprivrednih proizvoda, navodi Daily Sabah

U jučerašnjem (ponedeljak) telefonskom razgovoru sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, ruski je predsednik Vladimir Putin rekao da je Rusija spremna omogućiti nesmetan izvoz žitarica iz ukrajinskih luka u koordinaciji sa Turskom.

Čavušoglu navodi kako je UN predložio formiranje zajedničkog posmatračkog mehanizma za praćenje pomorskih ruta i da je Turska otvorena za tu opciju. 

Takođe je otkrio da Rusija želi ukidanje zapadnih sankcija koje se odnose na sektor osiguranja, a što utiče na njene brodove. S druge strane, Ukrajina ne želi da ruski ratni brodovi priđu njenim dokovima u Odesi.


Tagovi

Prehrambena kriza Prehrambena sigurnost Ukrajinske žitarice Sankcije Ukrajina Rusija Ruta Evropski parlament


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.