Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biološka kontrola
  • 24.08.2022. 07:30

Mravi mogu biti efikasniji od pesticida?

Ovi insekti su predatori i love štetočine koji uništavaju plodove, seme i lišće.

Foto: Depositphotos/Giadoart
  • 95
  • 10
  • 0

Mravi mogu biti efikasniji od pesticida koje poljoprivrednici koriste u proizvodnji hrane, pokazalo je novo istraživanje. U odnosu na hemijska sredstva, bolji su u suzbijanju štetočina, manje oštećuju biljke i povećavaju prinose useva. Ovi insekti su predatori i love štetočine koji oštećuju plodove, seme i lišće što, kako znamo, dovodi do pada prinosa. 

Jeftiniji od pesticida 

Stručnjaci su posmatrali 17 useva, uključujući citruse, jabuke, mango i soju u nekoliko zemalja, uključujući SAD, Australiju, Veliku Britaniju i Brazil.

"Uz pravilno upravljanje, mravi mogu biti korisna kontrola štetočina i vremenom povećati prinos. Neke vrste imaju sličnu ili veću efikasnost od pesticida, uz nižu cenu", napisali su istraživači u radu objavljenom u Proceedings of Royal Society B.

Posmatrali su 26 vrsta od kojih većina obitava na drvetu, a gnezde se na biljkama ili u zemlji. Otkriveno je da se mravi najbolje snalaze u sistemima kao što je agrošumarstvo te u usevima koji se uzgajaju u seni. 

Ali, njihova uloga još uvek nije u potpunosti razjašnjena jer oni mogu biti i veliki problem. Znamo da mravi na svojstven način uzgajaju druge insekte kao što su lisne vaši, bele mušice i brašnaste stenice, a zbog takozvane medne rose koju oni proizvode. Istraživači tvrde da bi se ova praksa mogla sprečiti kada bi se mravima omogućila alternativa izvoru šećera na zemljištu. 

Rešite se mrava pomoću krompira - dovoljne su i kore

Rad je posmatrao većinu vrsta insekata koji se širom sveta smatraju štetočinama. Podaci su došli iz studija koje su upoređivale grupe biljaka sa mravima naspram onih s kojih su uklonjeni (mehanički ili hemijski), što ukazuje da su upravo mravi odgovorni za posmatrane promene.

Potrebno je više posmatranja 

Uzgajivači agruma u Kini decenijama su koristili mrave u uzgoju, a ti su se insekti takođe koristili za kontrolu šumskih štetočina u Kanadi, kakaovca u Gani te useva u Nigeriji.

Postoji najmanje 14.000 poznatih vrsta mrava, a mnoge će verovatno ostati nepoznate. Na Zemlji ih je više nego bilo kojih drugih insekata pa čine polovinu biomase ukupnog broja insekata. 

Ipak, zaključuje se da je potrebno mnogo više posmatranja, vremena i opreza, a da bi se mravi mogli koristiti u uzgoju bilja. 


Tagovi

Mravi u poljoprivredi Biološka kontrola Korist mrava Predatori


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.