Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 29.03.2022. 15:00

Moguć brz porast cene pšenice na više od 400 evra/t

Strah od nestašice dodatno povećava cene žitarica, a situacija se pogoršava zbog suše u Kanadi, SAD-u i Kini.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 1.383
  • 285
  • 0

Cene pšenice ponovo su porasle iznad 380 evra/t nakon pada prošle nedelje, a zbog znakova napretka u pregovorima o prekidu vatre. Tome je doprineo strah od globalne krize snabdevanja. Analitičari smatraju da je moguć brz porast na više od 400 evra/t jer globalna situacija snabdevanja nastavlja da se  pogoršava, izveštava Agrarheute.

Na evropskom tržištu fjučersa cene pšenice su prošle sedmice završile na 381,75 evra po toni, a novi usev je kotiran na 347,75 evra po toni što je 20 evra više nego prethodne sedmice. Danas je najviši iznos zabeležen na čikaškoj berzi (CME) i iznosi 394.81 EUR/t

Cena kukuruza je prošlog petka iznosila 338,75 evra, a nova berba 296 evra po toni.

Strah od ratne štete

Do ovakvog trenda dolazi jer sve više učesnika na tržištu očekuje da će sukob u Ukrajini potrajati još neko vreme. Analitičari trenutno procenjuju da će zemlja verovatno moći da izveze samo 200.000 tona pšenice od marta do juna. Postoji strah trgovaca žitom od posledica koje će ratna šteta imati na logistiku i novu setvu.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Očekuje se da će nova ukrajinska žetva žitarica 2022. godine pasti za 55 odsto na samo 38,9 miliona tona. Izvoz u narednoj sezoni bi mogao da padne od jula 2022. do juna 2023. za oko trećinu na 30 miliona tona, uključujući 10 miliona tona manje pšenice i 19 miliona tona manje kukuruza.

Izvoz preko zapadne granice

Prošle sedmice ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture je objavilo da iako luke na Crnom i Azovskom moru ostaju zatvorene, trgovci prijavljuju prve pošiljke kukuruza koje se u Evropu dopremaju vozovima. Ta je zemlja svoje žito većinom izvozila preko crnomorskih luka, a mesečni izvoz je pre rata bio veći od pet miliona tona.

Crnomorske luke su zatvorene (Foto: Depositphotos/toxicoz)

Trgovci i čelni ljudi agrara objavili su da Ukrajina još uvek ima značajne količine žita uskladištenog iz prethodne žetve i sada pokušava da počne da izvozi vozom preko svoje zapadne granice.

Predviđa se da bi do 600.000 tona žitarica mesečno moglo biti izvezeno u Evropu vozovima, ali je procenjeno da će samo milion tona napustiti zemlju od marta do kraja marketinške godine krajem juna zbog logističkih problema.

Suša u Kanadi, SAD-u, Kini samnjuje rod

Postoje i strahovi od daljih gubitaka proizvodnje zbog vremenskih prilika u drugim regijama sveta. U Kanadi se poljoprivredni proizvođači suočavaju sa sušom, a podaci sa terena daju razlog za strah. "Ekstremna suša" je prijavljena u provincijama južna Alberta i centralni Saskačevan 28. februara. 

Za 50 odsto manje padavina u većem delu Evrope

Prošlogodišnja suša je podigla cene jare pšenice bogate proteinima na čertnaestgodišnji maksimum na berzi u Mineapolisu. Slična situacija je u SAD-u i Kini jer se i u ovim zemljama suočavaju sa vremenskim nepogodama i nedostatkom vlage u zemljištu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Tržište pšenice Pšenica Tržište žitarica Tržišta kukuruza Ukrajina Cena pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.