Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekat
  • 28.09.2020. 09:00

Ministarstvo poljoprivrede spremilo tri projekta za američku razvojnu agenciju

Jedan startap tiče se podrške mladim poljoprivrednicima, koji žele da rade, naročito u sektoru voćarstva, povrtarstva i stočarstva, jer su to najteže grane poljoprivredne proizvodnje, naveo je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Bigstock/budabar
  • 1.937
  • 95
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da su za američku razvojnu agenciju DFC spremna tri projekta koji će biti značajni za srpsku poljoprivredu. Naveo je da postoji spremnost za predlaganje projekata, koji će za srpsku poljoprivredu značiti mnogo.

"Tri konkretna projekta smo pripremili. Jedan se tiče startap podrške mladim poljoprivrednicima, koji žele da rade, naročito u sektoru voćarstva, povrtarstva i stočarstva, jer su to najteže grane poljoprivredne proizvodnje", naveo je Nedimović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Isplata subvencija za mlade poljoprivrednike i dalje na čekanju

Program bi mlade poljoprivrednike uključio u sistem poljoprivredne proizvodnje uz bespovratne pozajmice od oko 15.000 evra.

Drugi deo odnosi se na prehrambenu industriju kojom će se sledeća vlada baviti na 'još kvalitetniji i drugačiji način', dok se treći projekat tiče ženskog preduzetništva u poljoprivredi.

Veća proizvodnja kukuruza

Ministar poljoprivrede je naveo kako je nekoliko puta rekao da u ovom trenutku Srbija ima dovoljno hrane za naredne dve godine.

"Izvozićemo bar dva miliona tona pšenice i bar tri i po miliona tona kukuruza. To je ozbiljan novac koji će ova država da prihoduje", naglasio je Nedimović.

Produktna berza: Raste cena kukuruza

Na osnovu istraživanja Republičkog zavoda za statistiku, očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6 odsto viša u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prošloj godini. Takođe, očekuje se veća proizvodnja soje (15,1 odsto), a manja suncokreta (8,8 odsto) i šećerne repe (10,5 odsto).

U odnosu na desetogodišnji prosek (2010–2019), proizvodnja pšenice je veća za 17,8 odsto, kukuruza za 29,4, suncokreta za 26,3 i soje za 60,3, a proizvodnja šećerne repe je manja za 25,7 odsto.


Tagovi

Projekat Ministarstvo poljoprivrede Američka razvojna agencija DFC Žensko preduzetništvo Mladi poljoprivrednici Prehrambena industrija Proizvodnja kukuruza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...