Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 02.12.2021. 16:00

Ministarstvo obećalo: Prve količine đubriva za proizvođače do 20. decembra

Protestna vožnja odložena je jer su iz ministarstva rekli da će doći da razgovaraju sa njima, što su i učinili. Ali, ukoliko do 15. januara obećanje po pitanju nabavke potrebne količine đubriva, ne ispune, već 16. januara proizvođači će izaći na ulice.

Foto: Depositphotoss/fotokostic
  • 4.991
  • 513
  • 0

Potrebne količine azotnog đubriva srpskim poljoprivrednicima biće obezbeđene do proleća, prve količine bi trebalo da stignu do januara, dogovoreno je na sastanku požarevačkog udruženja "Stig" i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

"Sastanak je održan u Požarevcu, ministar je došao i obećano nam je da će do kraja decembra država nabaviti đubrivo koje nam je potrebno za prihranu u proleće. Između 200 i 300 hiljada tona Srbija troši. Rečeno nam je da će čak prva količina biti obezbeđena do 20. decembra", navodi predsednik udruženja "Stig" Ivan Vučković.

U problemu je država, a ne proizvođači?

Najvažnije je, ukazuje, prihraniti pšenicu, jer je vrlo malo đubriva bačeno u osnovnoj obradi. Ima, dodaje, i parcela na kojima ga ni nema.

"I ako ne bacimo u proleće, tu nema ni roda ni kvaliteta. Nismo samo mi u problemu, tu je u problemu i sama država. Mi smo drugi učesnici BDP-a u zemlji. I pekari su onda u problemu. To povlači ceo sistem."

Protestna vožnja traktorima kreće iz Bratinca - za šta se bore poljoprivrednici?

Ministar je, navodi Vučković, rekao da će nadležni gledati da na cenu utiču na svaki mogući način i da će se potruditi da pomognu svim mehanizmima.

"Da cena siđe dole do carinske deklaracije, da smanje to sve da bi bila bliža, što niža i nama pristupačnija. Pokušaće carinskom deklaracijom da je spuste. Normalna je od 600 do 650 evra po toni, to možemo da platimo i to je i realno", dodaje naš sagovornik.

Čeka se rusko đubrivo

A ovih dana se oglasio i sam ministar koji je za Večernje novosti rekao da nije siguran koja će i kakva cena đubriva biti.

"Ne znamo da li će biti niža, niko to ne može sada da kaže. Samo iz Rusije bi trebalo da nam stigne oko 100.000 tona azotnog đubriva. Cenu ćemo znati krajem decembra ili početkom januara. Deo će biti proizveden u "Azotari". Deo će doći sa Istoka", naveo je ministar Branislav Nedimović za ovaj medij.

Profesionalni i hobi poljoprivrednici

Druga tema sastanka bio je status poljoprivrednog gazdinstva. Proizvođači iz udruženja "Stig" traže da se uvede razlika između profesionalnih i hobi poljoprivrednika, te da samo prvi mogu da dobiju subvencije po hektaru.

"Imate gazdinstva kojima je poljoprivreda osnovna delatnost i plaćaju sve dažbine. Dok postoje gazdinstva kojima je to dodatna delatnost. Mnogi od njih daju zemlju u zakup, uzmu subvencije i dobro profitiraju od svega toga. Mogu da uzmu i kredit od banke, jer im firma izmiri sve, a mi ako ne izmirimo sve ne možemo ni kredit da dobijemo", objašnjava Vučković.

Da li je poljoprivreda postala biznis za sve, samo ne za seljaka?

Uslovi, iz tih razloga, naglašava sagovornik Agrokluba, ne mogu biti isti za profesionalne i hobi proizvođače.

"Subvencije po hektaru treba da dobiju oni koji se samo poljoprivredom bave. I to smo tražili da se povećaju sa 20 na 50 hektara. Visina od 4.000 dinara po jednom hektaru može da ostane, ali da se površina poveća."

Rok za ispunjenje obećanja 16. januar

Ministar im je, navodi Vučković, obećao da će moći da učestvuju u javnoj raspravi o Zakonu o poljoprivrednim gazdinstvima, kojim se reguliše to pitanje.

"Poslaće nam ga i moći ćemo da damo naše sugestije, jer smo članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije."

Podsetimo, protest kojim su zahtevali da se pomenuti problemi reše, bio je zakazan za prošli četvrtak, a plan je bio da članovi udruženja "Stig" vožnjom traktora kroz 25 požarevačkih sela poruče nadležnima da bi što pre trebalo da reaguju i pomognu im. Protestna vožnja odložena je jer su iz ministarstva rekli da će doći da razgovaraju sa njima, što su i učinili. Ali, ukoliko do 15. januara obećanje po pitanju nabavke potrebne količine đubriva, ne ispune, već 16. januara proizvođači će izaći na ulice.


Tagovi

UP "Stig" Đubrivo Ivan Vučković Protest Branislav Nedimović Zakon o poljoprivredni gazdinstvima Poljoprivredne subvencije


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]