Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna Gora
  • 30.12.2021. 15:00

Ministar poljoprivrede Crne Gore izgubio podršku parlamenta zbog nesposobnosti?

Poslanici smatraju da je Stijović pokazao izuzetan nivo nesposobnosti da reši probleme sa kojima se suočavaju crnogorski proizvođači ove godine i izostanak bilo kakve vizije za razvoj agrara.

Foto: Vlada Crne Gore
  • 84
  • 12
  • 0

Tri ministra u Vladi Crne Gore nisu dobila podršku Skupštine, a reč je o ministarci prosvete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić, ministru spoljnih poslova Đorđu Raduloviću i ministaru poljoprivrede Aleksandru Stijoviću.

Kako pišu cgvijesti.net interpelacije su podneli poslanici opozicije i zatražili da resorni ministri podnesu ostavke, a podržao ih je i deo poslanika vladajuće većine. Poslanici smatraju da je Stijović pokazao izuzetan nivo nesposobnosti da reši probleme sa kojima se suočavaju crnogorski proizvođači ove godine i izostanak bilo kakve vizije za razvoj agrara.

"More obećanja za 365 dana, a poljoprivrednici su dobili ništa ili gotovo ništa. Nismo dobili nijedan novi strateški dokument, već samo dosta obećanja i samo kritike koje su se ticale onoga što u prethodnom periodu nije valjalo", kazao je poslanik SDP-a, Raško Konjević i istakao da je činjenica što je Crna Gora u 2021. godini dobila agrarni budžet tek polovinom godine, dovoljno za ostavku, prenosi cdm.me.

Crnogorski stočari protestovali na ulicama Podgorice - imaju četiri zahteva

Osim toga, opozicija zamera Stijoviću što poljoprivrednici nisu u ovih godinu dana dobili adekvatnu pomoć države zbog krize koja je najvećim delom uslovljena kovid situacijom.

Agrar Crne Gore ogleda se u dominantnoj proizvodnji voća i maslina na primorju, povrća, grožđa i duvana u centralom delu i uzgojem stoke na severu. Poljoprivreda je ubedljivo najčešća delatnost ruralnog stanovništva za preko 48.800 gazdinstava sa prosečnom veličinom od pet hektara. Sektor predstavlja 8,3 odsto bruto domaćeg priozvoda (BDP). 

Trenutni sastav Vlade ove zemlje formiran je pre godinu dana sa Aleksandrom Stijovićem kao ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Aktuelni ministar, inače angažovan u Institutu za šumarstvo Crne Gore, završio je Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu i upravo se dalje usavršavao za ovu oblast kroz svoju dosadašnju karijeru.

To što pomenuti ministri nisu dobili podršku Skupštine ne znači da oni više neće biti na tim funkcijama jer je Ustav nejasan kada je reč o interpelacijama za smenu ministara.


Tagovi

Crna Gora Aleksandar Stijović Smena ministara Agrarni budžet


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...