Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi u poljoprivredi
  • 23.10.2019. 16:00

Miholjsko leto otežava poslove poljoprivrednicima

Poljoprivrednici u Srbiji koriste poslednje dane oktobra za prikupljanje prinosa ovogodišnje sezone. Zbog visokih temperature još uvek ne mogu početi sa setvom ozimih useva, te se nadaju da će uskoro biti padavina kako bi mogli da na vreme završe sa sejanjem tih kultura.

Foto: Depositphotos/zorandim
  • 129
  • 5
  • 0

Temperature iznad proseka i veoma toplo vreme ne pogoduje setvi žitarica koje treba zasejati, a još uvek se ne naziru smanjenje temperature i kiša. U leskovačkom kraju poljoprivrednici trenutno ubiru plodove ovogodišnjeg roda. Kako kažu, u plastenicima i dalje ima povrća kojem takođe ne ide u prilog miholjsko leto jer ovako toplo vreme pospešuje pojavu i razvoj biljnih štetočina.

Osim toga, ukoliko suv period potraje duže to može stvoriti probleme i sa budućim rodom. S toga, poljoprivrednici se nadaju promeni vremena i kiši kako bi mogli da na vreme počnu i završe setvu i imaju dobre i kvalitetne prinose budućih useva.

Opet cveta i rađa voće, biće oštra zima!?

Paradajz dobro rodio u Priboju, ali više bi mu odgovarale niže temperature

Porodica Mladenović iz Priboja kaže da je ovogodišnji rod njihovog paradajza dobar, ali da bi za povrće bilo bolje da su temperature u ovom periodu niže.

"U našim plastenicima ništa manje posla nego letos. Potrajaće berba paradajza, verovatno još mesec dana, nije loše rodio ove godine, kvalitet je odličan, ali bi bilo bolje da su niže temperature. Utiču visoke temperature na razvoj insekata, bolje da je niža temperature”, navodi Milan Mladenović.

Spanać i zelena paprika tek treba da stignu, dok se leskovačka kurtovka uveliko bere i uskoro bi trebalo da ta berba bude završena. Prve tri berbe ove paprike za ajvar dobro su prošle i prinosi su bili dobri, navodi Snežana Cvetković iz Pečenjevca.

To selo je poznato i kao najveći proizvođač krompira u leskovačkom kraju. "Lako se ove jeseni pune džakovi. Ima puno posla, krompir je ove godine odlično rodio," ističe Ljiljana Nikolić iz Pečenjevca.

U ovom periodu aktuelna je i seča kupusa. Porodica Jovanović iz Živkova kaže da je rod ove sezone bio zadovoljavajući. "Prinosi su dobri ove godine, ali prisutno je svakako stalno zalivanje i primena agrotehničkih mera. Još da je cena dobra još bolje bi bilo. Trenutno je oko 20 dinara. Cena bi trebalo da bude, ako je realna, oko 25 do 30 dinara," poručuje Golub Jovanović.

Toplo vreme može smanjiti rod i kvalitet pojedinog voća u narednoj sezoni

Voćnjaci takođe nisu do kraja obrani, a voćari se boje da, ukoliko se nastavi toplo vreme bez kiša, to može uticati na prinose i kvalitet jagode sledeće godine.

"Imate deo gde se suši jagoda zbog nedostatka vlage. Ove jagode su na sistem kap po kap i za njih nije opasna ova suša," navodi proizvođač jagoda iz Podrimca Saša Stefanović.

On upozorava da će, ukoliko nema sistema kap po kap, sledeće sezone biti umanjeni prinosi, dok će plodovi, objašnjava, biti sitniji, prenosi RTS.


Izvori

RTS


Tagovi

Setva ozimih useva Ovogodišnji rod Milan Mladenović Snežana Cvetković Ljiljana Nikolić Golub Jovanović Saša Stefanović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.