Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krijumčarenje mesa
  • 14.08.2018. 11:55

Meso iz Brazila sa isteklim rokom nije ušlo na tržište

Komadi mesa koji su bili namenjeni za preradu uništeni su i nisu ušli na naše tržište.

Foto: Flickr / Dave Fayram
  • 669
  • 29
  • 0

Ukupno 23 tone mesa, koje su iz Brazila, preko Kosmeta i Raške trebalo da stignu do jednog preduzeća u selu Supska kod Ćuprije, pronađene su, zaplenjene i uništene. U akciji je učestvovala policija u Jagodini, u saradnji sa Upravom carine. Kamion je zatečen ispred klanice "Pavlović" u Ćupriji, a uhapšen je Đorđe Lukić, vlasnik radnje "Naša domaća mesara" iz Paraćina. On će biti priveden Višem tužilaštvu za borbu protiv korupcije u Kraljevu.

"Veterinarska inspekcija je pružila asistenciju policiji i carini, oni su i pronašli krijumčareno meso. Meso nije ušlo u našu zemlju legalnim tokom. Gotovo celokupna količina bila je bez isprave o bezbednosti i sa isteklim rokom trajanja. To su komadi mesa koji ne mogu takvi da se prodaju, već su to parčad koja se skida sa kostiju i koriste za preradu, odnosno za kobasice, šunku, paštetu", rekao je za Novosti Zoran Ivanović, načelnik Republičke veterinarske inspekcije. 

Količina koja je mogla da napravi ozbiljan problem

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, policija i inspekcija su uradile svoj deo posla, a sada je na potezu tužilaštvo: "Činjenica je da pojedinci šverc često pokušavaju da rade iz pravca koji kontroliše Priština. Meso sa isteklim rokom trajanja nije ušlo na tržište. To je količina koja je mogla da napravio ozbiljan problem".

Profesor Neđeljko Karabasil, sa Katedre za higijenu i kontrolu namirnica Veterinarskog fakulteta rekao je da je meso sumnjivog porekla izvor i bioloških i hemijskih opasnosti - od raznih bakterija, parazita do hormona i lekova. "Nemamo informaciju kako je uzgajana životinja, kako je zaklana i kako je meso rashlađeno. Zbog toga je bitno sprečiti ovakve stvari da ne bi došlo do neke opasnosti", naglašava Karabasil.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Brazil Ćurija Meso Krijumčarenje Istekao rok Zoran Ivanović  Đorđe Lukić Branislav Nedimović Neđeljko Karabasil


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.