Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroplastika u hrani
  • 30.07.2022. 15:00

Meso i mleko sadrže mikroplastiku: Stočna hrana izvor zagađenja?

Takođe, prehrambeni proizvodi se pakuju u plastičnu ambalažu, što može biti još jedan izvor.

Foto: Depositphotos/wonderisland/dartuln
  • 239
  • 118
  • 0

U Holandiji su naučnici proučavali sadržaj mikroplastike u uzorcima mesa i mlečnih proizvoda i otkrili visoku stopu kontaminacije kod domaćih životinja, izveštava Guardian. Rezultati su dali potpuno nov pogled na način kako se ona kreće kroz lanac ishrane i daje dodatni poticaj za bolje razumevanje potencijalnih efekata sveprisutnog materijala na žive organizme.

Stočna hrana izvor zagađenja

U pilot studiji naučnici s Univerziteta Vrije u Amsterdamu su pronašli čestice u tri četvrtine testiranih proizvoda od mesa i mleka i u svakom uzorku krvi domaćih životinja.

Rezultati su pokazali da su ove materije prisutne u svakom uzorku stočne hrane i da je ona izvor ovog zagađenja. Osim toga, prehrambeni proizvodi se pakuju u plastičnu ambalažu, što može biti još jedan izvor.

Testirani su uzorci krvi 12 krava i 12 svinja i u svima je pronađena mikroplastika, uključujući polietilen i polistiren koji je glavni sastojak stiropora. Kontaminirano je sedam od osam uzoraka govedine i pet od osam uzoraka svinjskog mesa.

Testirani su govedina i svinjetina (Foto: Depositphotos/mikdam)

Za potrebe istraživanja testirano je 25 uzoraka mleka koji su poticali iz kartonskih kutija supermarketa, cisterni za mleko i ručne muže. Osamnaest uzoraka, uključujući najmanje jedan od svake vrste, sadržavao je mikroplastiku.

Zdravlje stoke i ljudi

Istraživanje tek treba sprovesti u drugim državama. Do sada su prijavljeni pronalasci u kupljenom mleku 2021. godine u Švajcarskoj i mleku koje je poticalo s farme u Francuskoj.

"S obzirom na to da je mikroplastika prisutna u stočnoj hrani, nije iznenađujuće da ju je sadržavala velika većina testiranih mesnih i mlečnih proizvoda", izjavila je Maria Vesterbos iz organizacije Plastic Soup Foundation. Ukazala je na potrebu hitnog delovanja i oslobađanja od plastike u stočnoj hrani kako bismo zaštitili zdravlje stoke i ljudi.

Mleko je najčešće pakovano u plastičnu ambalažu (Foto: Depositphotos/Lihodeev)

Otkrivena u ljudskoj krvi

U martu je prvi put otkrivena u ljudskoj krvi, a istraživači Univerziteta Vrije koristili su iste metode za testiranje životinjskih proizvoda. Ovim otkrićem dokazano je da te čestice putuju po telu i da se mogu deponovati u pojedinim organima. Istraživači su zabrinuti, jer ona izaziva oštećenja ljudskih ćelija. Uticaj na zdravlje ljudi ili životinja na farmi još je nepoznat, ali je poznato da šteti nekim divljim životinjama.

Ogromne količine plastike su zagadile prirodnu sredinu i pronađena je u svim krajevima sveta, od vrha Mont Everesta do najdubljih okeana.


Tagovi

Mikroplastika Uzorci mesa Meso Ljudska krv Univezitet Vrije Mleko


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.