Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monokultivari
  • 14.01.2022. 18:00

Maslinovo ulje ide u svemir - da li će promeniti ukus?

Italijanski astronauti biće u prilici da konzumiraju ekstra devičanska maslinova ulja koja će ovog proleće biti poslata u svemir. Osim što će ga konzumirati, proućavaće se uticaj okruženja na njega.

Foto: Depositphotos/Salomonus_
  • 102
  • 48
  • 0

Ovog proleća će sedam najboljih italijanskih ekstra devičanskih ulja biti poslato na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) koja se nalazi 400 kilometara iznad Zemljine površine.

Njih će konzumirati astronauti, potvrdila je italijanska svemirska agencija, a prenosi Olive Oil Times.  

"Ne bih zaboravila da sa sobom ponesem maslinovo ulje, jer daje ukus bilo čemu, čak i dehidriranim salatama koje jedemo u svemiru", komentirala je komadant misije Samanta Kristoforeti koja će doneti pošiljku u svemirskoj kapsuli. 

Istraživanje u svemiru

Ovo je istraživački projekat. Osim što će ga astronauti konzumirati uz obroke, proučavaće se uticaj okruženja na ulje. Smatra se da visoke doze kosmičke i solarne radijacije mogu izmeniti njegove elemente. Takođe, zbog nedostatka gravitacije može doći do spajanja i agregiranja.

Za istraživanje su odabrana ulja najvišeg kvaliteta, koja dolaze iz različitih regija Italije, a posle testiranja desetina uzoraka. Prednost je data monokultivarima kako bi se što bolje ispitala organoleptička svojstva različitih sorti maslina.

Hoće li da promene ukus? 

Plastične boce od 50 mililitara u koje će biti skladišteno ekstra devičansko maslinovo ulje su izrađene od istog materijala kao i drugi kontejneri koji se koriste na ISS-u za drugu hranu. Eksperiment će omogućiti istraživačima da shvate kako se njegov sadržaj i profil mogu promeniti u svemiru. Uzorci će se vraćati na Zemlju u intervalima od šest, 12 i 18 meseci.

Enco Peri, direktor istraživačkog centra za masline, voće i citruse CREA , rekao je:

"Upotrebljavaćemo iste posude za hranu koje se koriste kao i za svu drugu hranu na ISS-u, a to će nam omogućiti da ustanovimo promene koje su se desile", rekao je Peri i dodao: "Istovremeno će na Zemlji tim međunarodnih naučnika proučavati uzorke kako bi utvrdio moguće promene koje su se desile u svemiru. Obaviće se i degustacija kako bi se utvrdio uticaj svemira na ukus."

Put sličan ulju prošlo je i vino na svemirsku stanicu poslano krajem 2019. Nakon godinu dana je 12 boca bordoškog vina i 320 stabljiki vinove loze sorti kaberne sovinjon i merlot vraćeno nazad. 

Vino "odležalo" u svemiru vratilo se na Zemlju

Rezultati treba da pokažu kako je boravak u svemiru uticao na mehuriće i sedimentaciju vina.


Tagovi

Maslinovo ulje Svemir Eksperiment Istraživanje Enco Peri Samanta Kristoforeti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.