Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 22.08.2020. 07:30

Manje ptica - više štetočina: Neonikotinoidi glavni razlog za opadanje ptičije populacije?

Novo istraživanje otkrilo je da je glavni uzrok pada na području SAD-a povećana upotreba neonikotinoida - insekticida.

Foto: JumpStory
  • 229
  • 10
  • 0

Biološka raznovrsnost ptica u Sjedinjenim Državama sve više opada, a ukupna populacija smanjila se za 29 odsto od 1970. godine, dok su se pašnjaci smanjili za čak alarmantnih 53 odsto, podaci su nove studije sa Univerziteta u Ilinoisu. 

Razloga za smanjenje ima mnogo, od pojačane poljoprivredne proizvodnje, upotrebe pesticida do pretvaranje travnih površina u poljoprivredna zemljišta i onog najupečatljivijeg, klimatskih promena. Novo istraživanje otkrilo je da je glavni uzrok pada na području SAD-a povećana upotreba neonikotinoidnih insekticida.

Zagrevanje voda preti opstanku brojnih ribljih vrsta od kojih čovek zavisi

"Ovo istraživanje je prvo takvo na nacionalnom nivou, a koristili smo podatke o stotinama vrsta ptica. Takođe, pokazalo se da ova materija ima negativan uticaj i na travne površine. Ptice imaju ključno mesto u ekosistemu širom sveta, a njihovo smanjenje rezultira rastom populacije štetočina, a onda i većom potrebom za korišćenje pesticida“, kaže Madhu Kana, profesorka sa pomenutog Univerziteta. 

Toksičniji od ostalih pesticida

Kana i koautori Jiđa Li, studentkinja postdiplomskih studija i Ruikving Miao, docent na Univerzitetu Auburn, analizirali su populacije ptica od 2008. do 2014. godine. Otkrili su da je rast količine od 100 kg neonikotinoida po okrugu rezultiralo smanjenjem pašnjaka za 2,2 odsto i ptica za 1,6 odsto. 

Broj ptica smanjio se za 85%, stižu li nam "tiha proleća"?

Sveobuhvatna baza podataka sa oko 3.000 ptičijih ruta po SAD-u pokazala je kako i drugi pesticidi imaju efekt na opadanje populacije, ali ne tako kao ovaj čija upotreba unazad par godina sve više raste, navodi sciencedaily.

"Neonikotinoidi su znatno toksičniji od ostalih i duže se zadržavaju u zemlji i životnoj sredini", napominju istraživači. 

Projekt je podržan od strane "Hatch" sredstava iz američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu (NIFA).


Tagovi

Studija Ptice Opadanje populacije Neonikotinoidi Travne površine


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.