Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezonski radnici
  • 14.04.2019. 16:00

Manjak sezonskih radnika u poljoprivedi podiže cenu nadnice

Prosečna plata sezonskih radnika u poljoprivredi zavisi od poslodavca, vrste i težine posla, ali od toga da li se nadnica plaća po kilogramu ubranog voća ili na osnovu utvrđene satnice. Zarada se uglavnom obračunava na osnovu satnice, koja se kreće od 80 dinara do 250 dinara, pa se dnevno može zaraditi do 2.500 dinara, a za neke složenije poslove još i više.

Foto: Đorđe Simović
  • 786
  • 22
  • 0

Sa polećem su počeli i radovi u poljoprivredi a sve je više i neodložnih sezonskih poslova na njivama. Ponuda poslova je dobra, ali i interesovanje onih koji traže posao. Premda je poljoprivredna sezona na početku, poslova ima uglavnom u voćnjacima i vinogradima, ali će uskoro uslediti i branje voća i povrća.

Cena satnice varira od vrste posla

Kako prenosi Dnevnik.rs plata sezonaca zavisi od poslodavca, vrste i težine posla, kao i od toga da li se nadnica plaća po kilogramu ubranog voća ili na osnovu utvrđene satnice. Zarada se uglavnom obračunava na osnovu satnice, koja se kreće od 80 dinara do 250 dinara, pa se uz angažman od 10 sati, što je najčešći zahtev poslodavaca, dnevno može zaraditi do 2.500 dinara, odnosno za deset dana oko 25.000.  

Dnevnica za berače malina 2.000 - 2.500 dinara

Studenti koji žele da zarade dok su obaveze na fakultetima manje, posao mogu da potraže preko studentskih zadruga. Mada bi se moglo reći da za obavljanje tih poslova ima dovoljno ljudi, sve više je poslodavaca koji se oslanjaju na radnike koje su već angažovali i koji znaju taj posao. Ipak, obučenih berača voća je sve manje, tako da je već sredinom marta, oko dva meseca, pre početka branja malina, veoma izražena potraga za radnicima. Malinari nude dnevnicu od oko 2.000 - 2.500 dinara, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Osim toga mnoge gazde obezbeđuju i troškove prevoza.

Beračima jagoda draže plaćanje po satu

Slično je i kad je reč o branju jagoda, koje na otvorenom počinje u maju. U plastencima sredinom aprila, a satnica se kreće od oko 180 - 220 dinara. Vlasnik jedne od plantaža jagoda, u Subotici, Nikola Miletić kaže da već sada traži berače, kojih poslednjih godina ima sve manje jer oni ili odlaze iz zemlje ili prestaju da rade taj posao. On ukazuje na to da je ranije bilo uobičajeno da se berači plaćaju po učinku, a po kilogramu ubranih jagoda zarađivali od 18 do 25 dinara, tako da je zarada zavisila od toga koliko je berač vešt i brz. Ove godine mahom se svi opredelju za plaćanje po satu.

Berači traženi i u EU

Jedan od razloga za nedostatak berača, pre svega ljudi obučenih za taj posao, je i taj što su veoma traženi i u zemljama Evropske unije. Tamo su zarade mnogo veće. Na primer u Nemačkoj berači na sat mogu da zarade od 8,50 do 10 evra, pa se dnevno može prihodovati i do 100 evra. U Slovačkoj se za kilogram ubranih jagoda nudi zarada i do 40 evrocenti, dok se za razređivanje jabuka i bresaka u toj zemlji plaća oko 3 evra na sat. Ponuda za angažmana berača takođe ima i u Italiji, Španiji, Danskoj i drugim zemljama.

Nema ko da kopa?

Kada je reč o valjevskom kraju, za one sezonske radnike, koji su vešti sa motikom, važi pravilo da mogu da zarade do 3.000 dinara dnevno. Slična situacija je i kada je reč o rezidbi voća. Dnevnica rezača ide i do 4.000 dinara. Telegraf.rs piše da ta dva posla su u valjevskom kraju među najplaćenijima, bar što se tiče radova u poljoprivredi. Ove godine u tom kraju za radove u poljoprivredi nema dnevnice manje od 2.000 dinara. S druge strane vlasnici seoskih gazdinstava se žale da je radnike sve teže naći, dok dnevnice stalno rastu. Zato među plaćenije poslove u poljoprivredi spada i kopanje gde je dnevnica od 2.500 do 3.000 dinara.

Cene uslužnih ratarskih radova, takođe, velike

Voćar iz valjevskog sela Donje LeskovicePredrag Savić, kaže da će se površine pod malinom smanjivati, zato što se radna snaga stalno smanjuje. On objašnjava da berača platite 2.000 dinara, a za hranu i prevoz to je 3.000 dinara. On nabere 50 kilograma, a "odnese" 30 kilograma. Tako da je proizvođač na gubitku. Osim što u sezoni moraju da plaćaju radnu snagu, oni poljoprivrenici, koji nemaju svoju mehanizaciju, prinuđeni su da plate i obradu zemljišta, to jest da za uslugu oranja jednog hektara zemljišta plate 100 evra. Cena setve iznosi 40 evra, dok se žetva plaća sa 120 evra po hektaru. Za uslužno košenje jednog hektara livade plaća se 50 evra, dok cena siliranja kukuruza po hektaru zavisi od broja traktorskih prikolica i kreće 15-20 evra po prikolici.


Tagovi

Sezonski radnici Prijava Nadnica Cena Voćnjak Maline Jagode Ratarstvo Valjevo Vojvodina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.