Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mazi i Bloni
  • 03.01.2019. 20:00

Malo govedo pomoglo bolesnoj devojčici u izlečenju

Sedmogodišnja devojčica Mazi emotivno se jako povezala sa Bloni, govedom zaostalim u razvoju. Kada je Mazi dijagnostifikovana teška bolest, Bloni je bila jedino svetlo na kraju tunela.

Foto: Modern Farmer
  • 231
  • 10
  • 0

Kao i svaka majka, Emili Votkins (Emily Watkins) je tražila posebnu vrstu aktivnosti za svoju decu. Nikada nije mogla ni zamisliti da će susret na porodičnoj farmi "Ray Family Farms", u Zebulonu, u Severnoj Karolini (SAD), spasiti život njenoj ćerci

Sedmogodišnja Mazi (Mazie) bila je jako sramežljiva, ali i vrlo uzbuđena što će posetiti farmu, na kojoj su bili već nekoliko puta. Najviše su joj se divili zbog neobičnog goveda, "Oreo krave", kako ju je mala Mazi nazvala. Kako je ova devojčica bila najmlađa od sve dece, vlasnik farme, Čed Rej (Chad Ray), odlučio je da je spoji sa Bloni (Blonnie). Ovo tele je greškom prerano odvojio od njene majke, što je zaustavilo rast goveda. Mala Mazi zaljubila se u malu Bloni, piše Modern Farmer.  

Ove dve mališanke brzo su se povezale, a hobi je postao opsesija. Mazi je sledećih 18 meseci provela sa Bloni, koja nije bila visoka ni metar i teška oko 90 kilograma, za razliku od svojih vršnjaka koji su je odavno nadmašili. Ipak, Mazi je sa Bloni učestvovala na jednoj izložbi, gde je pokazala svoje znanje o brizi za životinje i osvojila prvo mesto, iako je Blonn njušila i lizala sudiju. 

Teška dijagnoza za malu Mazie

Na putu kući s ove izložbe, Mazi je osetila jaku glavobolju, te je povraćala. Bila je to epizoda koja je trajala više od godinu dana, a u tom trenutku je eskalirala. Već je bila pod stalnim lekarskim tretmanom, prošla 12 operacija zbog problema sa sinusima i ušima, a imala je i 98% gubitka sluha na jednom uhu. Bez obzira na to, nastavila je da posećuje svoju omiljenu Bloni. 

U septembru 2015. više se nije mogla boriti. Zdravlje joj je bilo ozbiljno ugroženo. Snimak mozga pokazao je Kjarijevu malformaciju, urođenu i neizlečivu bolest u kojoj joj lobanja pritiska mozak, gurajući ga u spinalni kanal. Operacija na mozgu je bila hitna, kako bi se smanjio pritisak. Kada je majka ovo ispričala ostaloj deci i vlasniku farme, on je odlučio Bloni zauvek pokloniti Mazi. 

Osmeh na lice vraćala je samo Bloni

Operacija je bila vrlo zahtevna i jedino što bi vratilo osmeh male devojčice bilo je vreme koje je provodila sa Bloni. Često se vraćala u bolnicu zbog hirurških komplikacija da bi se do februara 2016. uspela vratiti u staju, u svojim invalidskim kolicima. Tamo ju je čekala Bloni, izljubivši je lizanjem i ne dozvoljavajući bilo kome da im se približe. 

Pojavili su se i novi medicinski problemi, uključujući dijagnozu epilepsije i Elers-Danlosov sindrom, poremećaj vezivnog tkiva. Ipak, Mazi je istrajala. "Ako bi Mazi imala težak dan, sve što smo trebali da uradimo bilo je da odemo da vidimo Bloni i sve bi opet bilo dobro. Kao da je Bloni znala koliko je potrebna Mazi", izjavila je majka Emili. 

Hodanje i terapijsko govedo najviše su pomogli 

Sa svojih deset godina, Mazi se još uvek suočava sa mnogim medicinskim izazovima. Njen fizioterapeut kaže da su joj hodanje i terapijsko govedo najviše pomogli, jer čak i u dane kada nije u najboljem stanju, ona odluči da hoda sa Bloni. 

Ovo govedo, koje je trebalo da bude radno, dobilo je sasvim novi smisao i svrhu kako za Mazi, tako i za njenu porodicu. "Dala je mojoj devojčici razlog za borbu, za skretanje misli, koje bi i odrasle bacile na kolena. Podučila je hrabrosti i bezuslovnoj ljubavi", rekla je Emili. 

Ovo je prava herojska, životna lekcija odigrana u tandemu devojčice u roze invalidskim kolicima i male krave s ogromnim srcem. 


Tagovi

Mazie Blonnie Radno govedo Terpija Izlečenje Kjarijeva malformacija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.