Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa
  • 28.11.2020. 10:00
  • Zadarska, Zadar

Lopovi ukrali stabla masline na njezin Svjetski dan

Plodova više nema pa se kradu - stabla. Posljednja u nizu dogodila se 26. studenog, na dan kojega je UNESCO proglasio Svjetskim danom maslina.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 1.803
  • 540
  • 2

Kad više nema plodova, kradu stabla maslina. Najnoviji slučaj dogodio se u Zadru u Ulici Nikole Tesle gdje je, kako javlja Policijska uprava, nepoznata osoba ili više njih ukrala dvije sadnice masline u vlasništvu trgovačkog društva.

Kako je riječ o posebnoj sorti, materijalna šteta iznosi 12 tisuća kuna, a policija je zbog krađe podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

U modi očito više nije krađa mladih jednogodišnjih ili dvogodišnjih sadnica nego stari(ji)h stabala. Tako je u Istri nepoznati lopov ukrao 30 godina staru maslinu. Ukradena je s ograđenog zemljišta u Vodnjanu. Policija je priopćila da je vlasnik 48-godišnjak, koji je oštećen za nekoliko desetaka tisuća kuna. Nisu priopćili tko je prijavio krađu ni kako se ona dogodila. No vrlo je vjerojatno kradljivac otkopao maslinu, što znači da mu je trebala i logistika za prijevoz 30 godina starog drveta.

Početkom studenoga vlasniku obrali plodove

Sličnih nedjela ima posvuda od Savudrije do Prevlake, kao i krađe plodova kad lopovi preduhitre vlasnike u berbi. Tako je početkom studenoga u Vrani kod Biograda na moru nepoznati počinitelj iz maslinika u vlasništvu 67-godišnjaka pobrao i otuđio oko 1.000 kg maslina. Iz PU zadarske su priopćili da materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog teške krađe.

Mogli bismo još redati niz slučajeva koje iz dana u dan bilježe crne kronike. No, ova posljednja u Zadru ima i dodatnu težinu.

Lopov ili više njih su krađu obavili 26. studenog, na dan kada se obilježava Svjetski dan masline.  Podsjetimo, Odluka o obilježavanju ovog dana nedavno je usvojena u Parizu  na Izvršnom odboru UNESCO-a prema prijedlogu Libanona i Tunisa. Istaknuta je važnost masline kao univerzalnog simbola mira i sklada. "Vijenac od maslinovih grančica ukrašava ne samo zastavu Ujedinjenih naroda nego i drugih država. Maslina se danas uzgaja na šest kontinenata te pridonosi održivom ekonomskom i društvenom razvoju mnogih zemalja kao i očuvanju prirodnih resursa", ističu članovi izvršnog odbora. 

Istaknuta je i uloga koju maslina ima u zaštiti okoliša, spriječava ogoljavanje, štiti od erozije te ima potencijal povećanja ugljih dioksida u zemlji neophodnog biljkama.

Svjetski dan masline 

Kod nas je Svjetski dan masline posebno obilježen na otoku Lokrumu koji se ponosi sa svoja dva tradicionalna maslinika u Lazeretu i istočno od Botaničkog vrta gdje ukupno ima oko 300 stupi. Maslinici su jedini autentični ostatak kultiviranih nasada Lokrumske benediktinske opatije. Pojedina su stabla starija više od 300 godina. Iz Dubrovnika podsjećaju da je nakon odumiranja većeg broja starih, tijekom 59. svjetskog kongresa PEN-a 1993. godine posađen veliki broj novih stabala. Maslinike redovito održavaju djelatnici Javne ustanove posebno one tradicionalne koji imaju znatno prepoznatu ambijentalnu vrijednost.

Treba ih održavati, ali i čuvati od onih kojima očito ništa nije sveto. Ništa, pa ni Svjetski dan masline kojega je UNESCO proglasio s ciljem da se diljem svijeta promiču vrijednosti zaštite naslijeđa i održivog okoliša pri čemu maslinici imaju veliku ulogu.


Tagovi

Krađa maslina PU zadarska UNESCO Svjetski dan maslina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]