Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna poljoprivreda
  • 17.12.2020. 14:00

Livona: Kako uz preciznu poljoprivredu ostvariti veći prinos, iskoristivost sirovina i zaraditi?

Precizna poljoprivreda drugim rečima znači proizvoditi više sa manje unosa, a na primeru setve cilj je otkloniti sve moguće probleme, i maksimalno iskoristiti neophodne elemente za nicanje semena.

Foto: Bigstock/Alexpunker
  • 443
  • 121
  • 0

Precizna poljoprivreda zasniva se na konceptu "proizvoditi više sa manje unosa" koji ima kao krajnji cilj ublažavanje uticaja na okolinu. Koja su to rešenja za preciznu poljoprivredu, govorili su šef prodaje Ag tima Aleksandar Ćorić i Nenad Tašin, inženjer prodaje ispred kompanije Livona na onlajn Međunarodnom sajmu pojoprivrede.

Sinonim prezicne poljoprivrede jesu pre svega navigacioni sistemi, a Vojvodina je dominantni region po korišćenju GPS navigacije, sa preko 1.700 navigatora, uz oko 900 automatskih navigacija od kojih dominira vrhunski nivo tačnosti do 2,5 cm. Kao firma Livona poseduje sopstvenu mrežu baznih stanica, 17 na teritoriji Vojvodine koja se pokriva u potpunosti sa RTK korekcionim signalom.

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više sa manje unosa, kao deo plana oporavka EU?

"Sami korisnici su uvideli benefite ove tehnolgije: direktne i indirektne uštede, uz povećanje prinosa, veće zarade, rada 24 sata i smanjenje zamora rukovaoca. Sami korisnici mogu da izaberu koji tip navigacije žele, a modularan koncept daje opciju određenog tipa navigatora, prijemnika, automatskog sistema i korekcionog signala. Možemo opremiti sve mašine", ističe Ćorić.

Sistemi za automatsko upravljanje

Kada govorimo o sistemima za automatsko upravljanje, misli se na Trimble autopilot sistem za vozila bez fabričke pripreme, a to znači hidrauličko upravljanje koje se može instalirati i kod vozila sa fabričkom pripremom. Livona predstavlja i automotopiliot Motor Drive, kod kog se elektromotor postavlja na vratilo volana i umesto rukovaoca, elektromotor drži pravac. EZ-Pilot Pro je poput onog sa elektromotorom, ali sa limitiranim karakteristikama u smislu kretanja unazad i stajanje u mestu, što traje 15 sekundi, nakon čega se sistem isključuje. 

"U tom smislu, ukoliko su vam potrebne pužne brzine kretanje, neophodni su autopiloti, a ukoliko vaše operacije ne zahtevaju brzinu manju od 1,6 km/h do dva, dovoljan je EZ-Pilot Pro sistem."

Automatsko okretanje na uvratini uz praćenje granica parcele

Naročito je interesantan novi proizvod ove kompanije - Next Swath 2 sa automatskim okretanjem na uvratini uz praćenje granica parcele i formiranje blok šablona za navođenje, što znači da ovim načinom neće biti netretiranih površina. Kod ovog proizvoda mogu se formirati određeni blokovi prohoda; standardni, kontinuirani i naizmenični.

Više blokova prohoda daje Next Swath 2 (foto: Livona d.o.o)

"True Tracker Trimble sistem predstavlja dvostruki automatski sistem, gde je automtsko upravljanje i traktorom i priključnom mašinom, odnosno po istoj navigacionoj liniji. Za upravljanje radnom mašinom služi i TrueGuide sistem, ali pasivno, gde traktor može odstupati od trake, ali se mašina kreće po zamišljenoj mašini, kako bi sastavni redovi bili uklopljeni", objašnjava Ćorić.

Dozirano đubrenje na osnovu mape

Kad je u pitanju, kontrola primene inputa, Trimble sistem ima funkcije varijabilnog doziranja inputa, automatske kontrole sekcije i praćenje potrošnje inputa. Na primer, na osnovu analize zemljišta i mape prinosa, možemo dozirati đubrivo uz pomoću rasipača na osnovu prelaska iz jedne zone u drugu. Na taj način se automatski pale i gase sekcije i menja norma doziranja.

Zašto kalijumova i fosforna đubriva zaorati u jesen, a azotna primeniti u proleće?

"Treba istaći da kada se povežete sa priključnom mašinom, Trimble navigatorom imate jedan terminal, jedan kompjuter, jedan ekran i sve funkcioniše preko njega, uz napomenu da možete kontrolisati do čak šest inputa istovremeno."

Trimble Green Seeker je ISOBUS kombatibilan sa četiri senzora na prednjoj konstrukciji traktora, koji u realnom vremenu očitavaju parametre, koriste se za drugu korektivnu prihranu na proleće kod strnih žita i u jednom prohodu daju informacije o potrebi biljke za azotnim đubrivom. Rezultat je ujednačen prinos.

WeedSeeker 2 predstavlja sistem za precizno prskanje korova i time štedi do 90 odsto herbicida, koji se može nadograditi na ISOBUS terminale.

Proizvođačevo je samo da vozi!

Trimble AG softver je rešenje za one koji preko tableta mogu pratiti određene parametre, što predstavlja jedan svojevrstan Eko sistem od setve do žetve. Transfer podataka se obavlja putem tableta, pametnih telefona do određenog servera, a sa njega direktno do navigatora. Poseduje mogućnost i autosihnhronizacije, a Ćorić ističe, proizvođačevo je samo da vozi!

Svojevrstan Eko sistem od setve do žetve

Daljim razvitkom Trimble sistema možemo očekivati i autonomne sisteme traktora bez čoveka u kabini.

Presicion Planting - lider u razvoju modula za preciznu setvu

Ono što takođe predstavlja sinonim precizne poljoprivrede gde se iskoristivost sirovina, smanjenje rasipanja i izvesnost visokih prinosa dolaze do izražaja jeste prezicna setva, a američka kompanija Presicion Planting je u tome lider.

"Ako imamo neophodne elemente; sunce, vodu i hraniva, možemo da utičemo na gustinu setve, jednak razmak između biljaka, ujednačen razvoj, istovremeno nicanje. Međutim, tokom setve mogu se javiti određeni problemi poput lošeg kontakta semena i zemlje, što dovodi do kasnog nicanja i lošeg oprašivanja", ističe inženjer prodaje Nenad Tašin.

Maksimalno iskoristiti neophodne elemente

Stoga, Precision Planting nudi module od Clean Sweap-a koji čisti žetvene ostatke, vDrive-a eletro kontrole populacije semena, količine insekticida, do 20I20 Gen 3 monitora koji kontroliše i prati rad svih modula iz kabine traktora. Cilj je otkloniti sve moguće probleme, i maksimalno iskoristiti neophodne elemente za nicanje semena.

Predstavljen je i DeltaForce hidraulični sistem za precizno održavanje dubine svake setvene sekcije nezavisno od tvrdoće zemljišta, kako bi seme imalo normalno upijanje vlage i zemljišta i razvoj korenovog sistema. SmartFirmerom procenjujemo procenat vlage u zemljištu, organske materije, temperaturu i druge faktore koje možemo pratiti u realnom vremenu preko aplikacije Field View.

Cilj je otkloniti sve moguće probleme, kao što su žetveni ostaci

"SpeedTube je trenutno najbolje rešenje za setvu pri većim brzinama, uz maksimalnu preciznost setve, a omogućava setvu na brzini od 10 do 16km/h, ujednačenost setve iznad 99 odsto i završetak setve u optimalnim vremenskim intervalima, sa svim važnim uštedama", kaže Tašin i dodaje da kada se govori o završetku setve, Precision Planting predstavlja modul Furrow Force nove generacije dvostepenog zagrtača brazde.

Sumiranjem, Precision Planting sistemom možemo da održavamo istovetnu dubinu na celoj parceli, sejati tamo gde je optimalna temperatura i gde je moguća varijabilna i multihibridna setva sa preciznošću do 99,7 odsto. Sve to omogućava poljoprivredniku da ostvari maksimalan prinos.

Detaljnije o GPS navigaciji i preciznoj setvi možete pratiti putem ovog linka.


Tagovi

Livona Nenad Tašin Aleksandar Ćorić Preczna poljoprivreda GPS navigacija Precizna setva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...