Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 03.03.2018. 12:30

Kupiti ili izgraditi kuću na selu?

Iako sve više mladih u poslednje vreme odlazi sa sela u gradove u potrazi za boljim životom i budućnošću, ima i onih koji su gradsku vrevu zamenili mirnijim životom u ruralnoj sredini. Jedna od takvih oaza mira i blagostanja je vojvođansko mesto Šišatovac.

  • 1.534
  • 28
  • 0

U poslednje vreme sve češće u novinama mogu da se nađu oglasi u kojima se nudi kupovina nekretnina na selu. Uprkos tome što kuće nisu preskupe, a okolina povoljna za život i zasnivanje porodice, većina mladih odlučuje da u potrazi za boljim životom i poslom ode u grad, a seoske sredine tako ostaju puste. Međutim, kako prenosi RTV, ima i mesta u kojima je situacija potpuno drugačija, a jedno takvo je sremsko selo Šišatovac, čiji stanovnici tvrde da čim se dogodi da neka kuća ili vikendica bude ispražnjana, nju odmah počnu da "merkaju" potencijalni kupci.

 

Beograd zamenili Šišatovcem

 

Jedan od njih je Aleksandar Petrović, koji se u Šišatovac sa porodicom preselio iz Beograda. Kako napominje, prvo je kupio jednu vikendicu, a onda mu se ukazala prilika da kupi i drugu, koja se nalazila odmah pored. Tada je Petrović odlučio da proda svu imovinu u Beogradu i jeftino otkupi vikendice i zemlju.

 

Selo čiji broj žitelja stalno raste

 

Predsednik saveza Mesne zajednice Nikola Mitrović napominje da je Šišatovac malo selo sa oko 200 stanovnika, ali se taj broj povećava iz godine u godinu, jer ljudi dolaze, kupuju postojeće kuće i vikendice, ali grade i nove objekte i prijavljuju prebivalište u tom selu. 

 

Koliko košta gradnja kuće?

 

Prema tvrdnjama projektanata, za gradnju jedne prosečne porodične kuće, najpre treba kupiti plac, koji košta nekoliko hiljada evra, a odmah zatim i napraviti projekat čija izrada košta u proseku tri evra po kvadratu. Kada je reč o materijalu neophodnom za jednu kuću od oko 150m2, za 7.000 komada građevinskog bloka (37 din. komad) treba izdvojiti 259.000 dinara, za 5.000 komada cigle (10 din. komad) treba platiti 50.000 dinara, za nabavku armature treba izdvojiti 30.000 dinara, za kupovinu 20 kubika peska treba dati oko 30.000 dinara. Cement i kreč do osam tona košta 800 evra, a za pokrivanje kuće crep i građu treba platiti oko 1.440 evra. Naravno posebno se tarifiraju usluge majstora i montera, a o nameštaju da se i ne govori. Tako da je na kraju računica jasna, jer će 1m2 kuće koju gradite koštati u proseku koštati oko 600 evra dok već sagrađenu stariju kuću sa okućnicom na selu možete kupiti za 10-ak hiljada evra.

 

Foto: emzepe / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Selo Kuća Šišatovac Vojvodina Kupovina Gradnja Aleksandar Petrović Nikola Mitrović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.