Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Država pomaže zadruge
  • 12.04.2017. 12:30

Krkobabić daje novac zadrugama na jugu

Novac će se deliti već od početka maja, kako dokumentacija bude pristizala. Ministar određuje tim koji će odobravati projekte. Za novoosnovanu zadrugu 6,25 miliona dinara, a postojeću zadrugu 12,5 miliona dinara.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.711
  • 186
  • 0

Svoje namere u vezi sa najavom da će država sa po 50.000 evra pomoći 500 novih ili postojećih zadruga, izneo je na skupu "Prolećno okupljanje zadrugara" održanom u Palati Srbije ministar bez portfelja zadužen za razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić.

Novac za jug i jugoistok

Država ovim projektom namerava da svaku novoosnovanu zadrugu pomogne sa 6,25 miliona dinara, a postojeću zadrugu sa 12,5 miliona dinara. Prioritet u dodeli novca će imati zadrugari iz Nišavskog, Jablaničkog, Topličkog, Pirotskog i Pčinjskog okruga. Dakle, potvrdla se jučerašnja tvrdnja da je Zadružni savez Vojvodine na skup samo kurtoazno pozvan. Evo kako je Milan Krkobabić obrazložio svoju nameru:

"Održiv opstanak poljoprivrednika, stvaranje uslova za ostanak mladih na selu i povratak tranzicionih gubitnika i mogućnost njihovog uključivanja u proizvodnju hrane krajnji je cilj projekta osnivanja novih i pomoći postojećim zadrugama. Samo će 'Železnice Srbije' uskoro napustiti 6.000 ljudi. Mi im moramo pružiti drugu šansu. Ko će da zaposli čoveka od 45, 50 godina?!"

Za šta će se novac deliti?

Namera predlagača je da sa 2,5 miliona evra pomogne unapređenje sirovinske baze za povećanje proizvodnje mleka, mesa, voća, povrća; izgradnju i opremanje sušara, hladnjača, mlekara, mesara, pogona za preradu. Dakle, novac će se deliti za:

  • nabavku živih životinja za potrebe povećanja osnovnog stada;
  • nabavku višegodišnjih zasada za proširenje površina pod biljnom proizvodnjom;
  • nabavku opreme za potrebe unapređenja kvaliteta i kapaciteta farmi za proizvodnju mleka i farmi za proizvodnju mesa;
  • nabavku opreme i poljomehanizacije za povećanje proizvodnje i unapređenje kvaliteta voća, povrća i drugih biljnih proizvoda;
  • izgradnju objekta i nabavka opreme za potrebe povećanja kapaciteta postojeće proizvodnje, povećanja produktivnosti i kvaliteta, obezbeđenje više faze prerade proizvoda za poznatog kupca;
  • nabavku opreme za potrebe proizvodnje, povećanja mogućnosti izvoza, proširenja tržišta prodaje ili poboljšanja tržišne pozicioniranosti.

Zadrugari kroz ovu pomoć neće moći da pokrivaju dugovanja iz prethodnog perioda kao i da ulažu u obrtna sredstva.

Šta bi u projektu trebalo da piše

Projekat će biti pokrenut početkom maja i biće aktuelan do utroška novca a najkasnije do 1. oktroba. Novac će se davati po pristiglim prijavama. Dakle, vremena za gubljenje nema. Bar za one koji nameravaju da dođu do državnog dinara. Treba obrazložiti pet celina:

  • kratak opis projekta (naziv i svrha projekta, šta projekat podrazumeva, važnost projekta za lokalnu zajednicu i region);
  • ciljevi projekta (navesti cilj projekta i ključni problem koji treba da bude rešen. Grupe krajnjih korisnika kojima je projekat namenjen. Rok realizacije projekta);
  • aktivnosti projekta (nazivi aktivnosti, npr. radovi na remontu i montaži u cilju rekonstrukcije/izgradnje hladnjača, sušara i sl., nabavku opreme i mašina. U opisu aktivnosti treba navesti i finansijske troškove za svaku od navedenih aktivnosti);
  • izlazni rezultati projekta (obrazložiti u kojoj meri će realizacija projekta uticati na povećanje obima proizvodnje u okviru zadruge kao i na povećanje broja zaposlenih).

Ko će kontrolisati ministra?

Gde ima novca postoji mogućnost i korupcije. Na naše direktno pitanje koji će biti kriterijumi za dodelu novca i ko će kontrolisati njegovu dodelu ministar Milan Krkobabić je odgovorio:

"Nećemo angažovati skupe agencije. Ja ću oformiti tim ministarstva, a projekat će morati da ima podršku lokalne samouprave na kojoj se nalazi. Postojaće tri odgovorna lica. Ministar, predsednik opštine i direktor zadruge".

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Zadruge Novac Finansiranje Milan Krkobabić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."