Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 19.09.2021. 10:30
  • Osijek

Krenuo upis u novi studijski program Digitalna poljoprivreda. Postani agronom budućnosti!

Jedinstveni dvogodišnji diplomski studijski program FAZOS-a nudi dva smera - biljnu i stočarsku proizvodnju. Uz jedinstvenu priliku - besplatnu prvu godinu.

Foto: Depositphotos/NewAfrica
  • 307
  • 114
  • 0

Digitalna poljoprivreda - naziv je novog studijskog programa koji od ove akademske godine nudi Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) u saradnji sa Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija (FERIT). Traje dve godine i održava se na engleskom jeziku.

Namenjen je kako domaćim, tako i inostranim studentima. 

Ovaj jedinstveni dvogodišnji program ima dva smera - biljna proizvodnja i stočarska proizvodnja. Po njegovom završetku stiče se akademski naziv magistar poljoprivrede. 

Reč je o trećem takvom studijskom programu u Evropi, uz one u Francuskoj i Portugalu, otkriva nam prof.dr.sc. Zdenko Lončarić, prodekan za nastavu i upravljanje kvalitetom FAZOS-a, uz napomenu kako ih ni u svetu nema mnogo. 

Za prvu generaciju studenata, prva će godina biti besplatna. Troškovi druge studijske godine procenjuju se na 30.000 kuna (4.000 EUR-a).

Program prve godine isti je za oba smera dok se onaj na drugoj razlikuje prema smeru koji je kandidat odabrao. Prva godina sadrži 14 obaveznih predmeta, a kada je reč o drugoj, smer biljna proizvodnja ima 11, a smer stočarstvo 10 obaveznih predmeta. 

A šta ćeš naučiti? 

Svrha ovoga studija prvenstveno je upravljanje prikupljenim podacima i bazama podataka u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i poređenje dostupnih hardverskih i softverskih odrednica digitalne poljoprivrede. Na osnovu toga polaznik će znati da odabere optimalnu tehniku za održivu proizvodnju kako u konvencionalnoj, tako i u preciznoj poljoprivredi, ali i koja tehnološka rešenja, analitičke metode i informacije za analizu, predviđanje i odlučivanje koristiti. 

Mapiranje poljoprivrednog zemljišta uz pomoć bespilotnih letelica (Foto: Lucija Bencarić)

"Poljoprivreda je prisutna u svim segmentima života, i više nego što smo toga svesni. Digitalizacija ovog sektora je neminovna, a sve je više koriste i manja porodična gazdinstva, posebno sa visoko produktivnim zasadima i kulturama", napominje Lončarić i dodaje kako će polaznike prvenstveno obučiti da preuzmu već postojeće podatke, a onda na osnovu njih i donositi operativne odluke tokom dana, nedelje ili određenog perioda.

"Mnoge su stočarske farme već danas digitalizovane, opremljene senzorima koji prate svaku jedinku. Na taj način pomažu poljoprivredniku da donese pravu odluku o prehrani, nezi i drugom. Takođe, tu su i prognozne službe na osnovu čijih informacija možemo donositi kurativne ili preventivne mere u korišćenju, na primer, pesticida u trajnim zasadima što proizvodnju čini efikasnom", kaže istakavši da će ovaj program omogućiti studentima ne samo da savladaju najvažnije elemente nego i da će dobiti znanje kako bi oni sami mogli da kreiraju nadogradnju ili korekciju postojećeg digitalnog sistema. 

Studenti na jednom od seminara o digitalnoj tehnologiji (Foto: FAZOS)

Nakon studija, oni će znati da kreiraju održivo korišćenje tehnologije kako u biljnoj, tako i u stočarskoj proizvodnji bilo da je reč o optimalnim ili pak specifičnim društveno-ekonomskim, ekološkim i tehnološkim uslovima, ali i svoje znanje da prenesu tamo gde je to potrebno. 

Ko se može prijaviti? 

Pravo prijave na upis imaju oni koji su završili preddiplomske studije iz biotehničkih nauka. Takođe i studenti preddiplomskog studija iz prirodnih (biologija), tehničkih (računarstvo) kao i društvenih (ekonomija) nauka pod uslovom polaganja razlika u ispitima. 

Prijave se primaju do 30. septembra 2021. u 12 sati. Obrasci za prijavu kandidata sa pratećom dokumentacijom mogu se dostaviti lično ili poslati poštom na adresu Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska.

Spisak potrebne dokumentacije, prijavu, postupak klasifikacije i ostale detalje o studijskom programu Digitalna poljoprivreda, potražite u dokumentima ispod teksta.

Prva rang lista kandidata koji su stekli pravo upisa biće objavljen 30. septembra 2021. u 16 sati. Konačna lista biće objavljena nakon obrade svih prijava poslatih poštom koje će Fakultetu biti dostavljene nakon 30. septrembra.

Upis će početi 1. i 4. oktobra od devet do 14 sati, a predviđen je početak nastave 11. oktobra 2021.

Više na: https://ict-agriculture.com/student-enrollment-competition/


Dokumenti


Tagovi

Digitalna poljoprivreda Studijski program FAZOS Prijava ETCS bodovi Smerovi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.