Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 17.06.2022. 14:00

Krenula trgovina ječmom, pada cena pšenice

Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 32,00 do 32,25 din/kg bez PDV-a, za ječam sa nižim parametrima kvaliteta, dok se ječam sa HL 62kg, trgovao po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a.

Foto: Depositphotos/barley
  • 877
  • 178
  • 0

Prvi ugovori za ječam novog roda, rast cene kukuruza, pad cene pšenice i stabilan cenovni nivo soje dešavanja su koja su obeležila nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Ove nedelje aktivnost je bila veća na tržištu kukuruza, koji beleži apsolutni primat u trgovanju. Obim prometa dostigao je 2.150 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 78.407.000 dinara.

Prometovano samo 50 tona pšenice

Na tržištu kukuruza beleži se uzlazni cenovni trend. Najviše se nudio kukuruz sa gratis lagerom tokom jula. Ovom žitaricom trgovalo se u cenovnom rasponu od 29,30 do 31,30 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od vremena preuzimanja i gratis lagera. Krajem nedelje, tražnja kukuruza bila je na višem cenovnom nivou od realizovanih. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 31,00 din/kg bez PDV-a, što je rast od 3,29 odsto. Na berzi u Čikagu, cena kukuruza takođe beleži rast cene usled suvog i toplog vremena u kukuruznom pojasu.

Izrazito mirna nedelja na tržištu pšenice. Ova žitarica nastavlja silazni cenovni trend i tokom ove nedelje. Ovakvo cenovno kretanje zabeleženo je usled smanjene aktivnost na tržištu, kako na strani tražnje, tako i na strani ponude. Početkom nedelje, ponuda je bila nešto veća, da bi kako je nedelja odmicala, ponuda bivala sve manja. Usled primetno male tražnje, ove nedelje je prometovano svega 50 tona ove žitarice po ceni od 39,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 0,38 odsto. Krajem nedelje, aktivnost na ovom tržištu je u potpunosti izostala.

U odnosu na prethodnu nedelju, cena soje nije zabeležila veće promene. Početkom nedelje, ovom uljaricom se trgovalo po ceni od 72,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. U nastavku nedelje, ponude na višem cenovnom nivou nisu naišle na odgovor tražnje. Tek krajem nedelje, berzanski ugovor je zaključen na blago višem nivou u odnosu na početak nedelje, na 72,70 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Cele nedelje, interesovanje kupaca bilo je izrazito malo. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 72,63 din/kg bez PDV-a, što je rast od 0,18 odsto.

Cena ječma od 32 do 34 dinara za kilogram

Žetva ječma dovela je do veće dinamike na ovom tržištu. Tražnja novog roda bila je povećana tokom cele nedelje i kretala se na različitim cenovnim nivoima, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 32,00 do 32,25 din/kg bez PDV-a, za ječam sa nižim parametrima kvaliteta, dok se ječam sa HL 62kg, trgovao po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a. Iako je žetva u toku, ponude ove žitarice su male.

Suncokretovom sačmom se trgovalo po ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Izveštaj sa berze od 13. do 17. juna

Situacija u Ukrajini ostaje u fokusu

Kretanje cena u Čikagu, bilo je podstaknuto strahovanjem od stagnacije tražnje, kao i suvim i toplim vremenom u kukuruznom pojasu. Procena prodaje američkog kukuruza za sezonu 2021/22 i 2022/23 je blago iznad očekivanja. USDA izveštaj nije doneo nijedno bitno iznenađenje za pšenicu. USDA procenjuje ruski rod pšenice na 81 milion tona. Zalihe osam glavnih izvoznih zemalja na kraju sezone se procenjuju na 56,1 milion tona, od čega je veliki deo lociran u Rusiji i Ukrajini. Ozime pšenice u SAD je samo 31 odsto dobro do odlično, u odnosu na 48 odsto prošle godine.

Jara pšenica je u boljem stanju sa rejtingom useva od 54 odsto. Prema USDA, rod soje u Brazilu se procenjuje na 126 miliona tona, dok u Argentini na 43,4 miliona tona. Rejting useva soje u SAD je procenjen 70 odsto dobro do odlično, što je u okvirima očekivanja. Sadašnje visoke temperature mogu pogoditi razvoj useva.

Situacija u Ukrajini ostaje u fokusu, kao i vremenske prilike u zapadnoj Evropi. Snažan topli talas očekuje se da pogodi Španiju, Francusku i Portugal, sa potencijalnim smanjenjem prinosa. To je uticalo na visinu cena žitarica na Evronekstu. Rejting useva pšenice u Francuskoj je snižen na 66 odsto dobro do odlično prema FranceAgriMeru. Rejting kukuruza je na 88 odsto, u odnosu na prošlognedeljnih 90.


Tagovi

Produktna berza Cena ječma Cena pšenice Cena kukuruza Suša Promet


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.