Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 04.02.2020. 17:00
  • Pirotski okrug, Pirot

Kreće kontrola domaćih svinja zbog afričke kuge

U cilju suzbijanja i eventualne prijave zarazne bolesti AKS kod domaćih svinja, mole se proizvođači da budu kooperativni u sprovođenju mera, zaključak je sednice Okružnog štaba Pirotskog okruga.

Foto: Depositphotos/dyoma2
  • 249
  • 10
  • 0

Nakon što je Uprava za veterinu proglasila epidemiju afričke svinjske kuge (AKS) na teritoriji Borskog i Pirotskog upravnog okruga sredinom januara, na sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Pirotskog okruga doneta je odluka o početku kontrole zdravstvenog stanja, popisa i obeležavanja domaćih svinja u selima Poljska Ržana, Trnjana, Veliki Jovanovac, Mali Jovanovac, Veliko Selo, Krupac, Izvor, Berilovac, Gradište, Činiglavci i Obranovac na području Pirota. U Dimitrovgradu biće obuhvaćena sela Radejna, Smilovci, Prtopopinci, Gulenovci, Visočki Odorovci, Mazgoš i Mojinci, navodi se u saopštenju.

AKS je poslednji put registrovana u lovištima pomenutih Okruga, a prema navodima srpskih medija, nije zabeležena kod domaćih svinja.

U cilju suzbijanja i eventualne prijave ove zarazne bolesti kod domaćih svinja, mole se proizvođači da budu kooperativni u sprovođenju mera, zaključak je sednice Okružnog štaba Pirotskog okruga.

Preduzete sve sigurnosne mere

Kako smo ranije pisali, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama preduzelo sve mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja AKS u populaciji divljih svinja i prenošenja virusa na domaće svinje, angažovanjem svih raspoloživih resursa i veterinarskih i lovnih organizacija.

Takođe, preduzete su mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i sprovođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primenu neophodnih biosigurnosnih mera u lovištima.

Afrička kuga svinja se vratila u Srbiju

Svako uginuće divljih svinja, sanitarni odstrel ili bilo koja sumnja na pojavu bolesti moraju biti hitno prijavljeni nadležnom veterinaru i veterinarskom inspektoru. Sve odstreljene divlje svinje moraju biti pregledane na AKS u skladu sa planom ispitivanja predviđenim monitoringom ili posebnim propisom, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu iz 31. januara ove godine.

Saopštenje sa sednice Okružnog štaba možete preuzeti u dokumentu ispod teksta.


Dokumenti


Tagovi

Afrička kuga svinja Pirotski okrug Domaće svinje Okružni štab Uprava za veterinu Kontrola zdravstvenog stanja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]