Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenski uslovi
  • 08.07.2015. 18:00

Kraj žetve ječma, sledi setva ozime pšenice

Suvo vreme pogodovalo je žetvi, a povremene padavine osvežile su poljoprivredne kulture i pripremile ih za nastavak vegetacije, ali u proteklih sedam dana zabeležena je aktivnost biljnih štetočina.

Foto: depositphotos.com
  • 90
  • 3
  • 0

Suvo vreme i više temperature omogućili su da se privede kraju žetva ječma i počne žetva ozime pšenice u ravničarskim područjima, kao i ostali planirani poljoprivredni radovi.

Povremene padavine i temperature vazduha oko proseka tokom protekle sedmice osvežile su prolećne ratarske, voćarsko-vinogradarske i povrtarske poljoprivredne kulture i pripremile ih za nastavak vegetacije.

Najviše padavina izmereno je u centralnim i istočnim delovima Srbije sa dospelim količinama od 25 do 35 mm. U ostalim delovima zemlje bilo je oko 10 mm, dok na severu Bačke i Banata nije bilo padavina, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Iako su padavine u drugoj polovini juna bile svakodnevna pojava, procenat padavina tokom meseca u odnosu na prosek je bio najniži u Vojvodini i na jugu zemlje, između 25 i 50 odsto. U centralnim delovima Srbije procenat dospelih padavina je u okvirima proseka za ovo doba godine.

Zabeležena aktivnost biljnih štetočina

Tokom proteklih sedam dana zabeležena je aktivnost biljnih štetočina. U toku je rani period polaganja jaja druge generacije jabukovog smotavca. Prisutna su jaja svih razvojnih stadijuma, od sveže položenih do jaja pred piljenje i tek ispiljene larve.

Aktivan je šljivin smotavac, a u pojedinim zasadima šljive došlo je i do jače pojave eriofidne grinje. Na vinovoj lozi registrovano je prisustvo pepeljastog grožđanog moljca. U pogledu ratarskih kultura na usevu paprike registrovan je povećan broj novopoloženih jaja pamukove sovice, dok su jajna legala kukuruznog plamenca prisutna u malom broju.

Foto: depositphotos.com; thierrdyu47


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Žetva ječma Padavine Žetva ozime pšenice Jabukov smotavac Eriofidne grinje Pamukove sovice Vinova loza Kukuruzni plamenac Zasadi šljive