Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambalaža
  • 19.10.2021. 07:30

Kraj plastičnoj ambalaži za voće i povrće? Francuska je zabranjuje

Procenjeno je da se 37 odsto voća i povrća prodaje u plastičnoj ambalaži, a zabranom njene upotrebe Francuska želi da smanji količinu otpada.

Foto: Bigstock/Pixinoo
  • 85
  • 27
  • 0

Francuska će od januara 2022. da zabrani upotrebu plastične ambalaže za oko 30 vrsta voća i povrća čime žele da smanje količinu otpada te vrste, saopštilo je tamošnje ministarstvo životne sredine.

Primenjujući zakon iz februara 2020., vlada je objavila spisak voća i povrća koje od 1. januara 2022. neće smeti da prodaju u plastičnoj ambalaži. Na popisu su između ostalih paradajz, paprike, šargarepa, jabuke, citrusi i banane.

"U svakodnevnom životu koristimo neverovatnu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o cirkularnoj ekonomiji je njeno smanjenje kao i zamena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje", stoji u saopštenju ministarstva.

Procena je da se 37 odsto voća i povrća distribuira u takvoj vrsti pakovanja, a očekivanja od ove mere su sprečiti korišćenje više od milijarde komada beskorisne plastične ambalaže godišnje.

Udruženje kritikovale odluku

Fransoa Ro, predsednik udruženja francuskih prodavaca voća je rekao za reuters da ih očekuje težak prelaz, naročito jer prodaja voća i povrća u rinfuzi predstavlja veliki problem budući da ga mnogi kupci dodiruju, a trgovci to ne vole. Napominje i da im nije ostavljeno dovoljno vremena da se prilagode odluci. 

Plastiku će zameniti drugi materijali (Foto: Bigstock/alabn1)

Francuska trenutno sprovodi program sa ciljem da izbaci plastiku iz upotrebe, a do kraja juna 2023. takva će pakovanja biti zabranjena za čeri paradajz, mahune i breskve, a do kraja 2024. za endiviju, šparglu, gljive, neke vrste salata i začinskog bilja, kao i za trešnje.

U njoj će se za sada moći da prodaju rezano voće i ograničen broj delikatnih vrsta voća i povrća te maline, jagode i ostalo bobičasto, ali i to će biti ukinuto do kraja juna 2026.

Inače, ova je zemlja među prvima u Evropi počela sa zabranama upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Još 2016. godine zabranjena je upotreba vrećica, a nakon toga na spisku su se našli pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, štapići za uši, slamčice za piće kao i čaše.


Tagovi

Francuska Ambalaža Plastika Zabrana Voće Povrće Vrećice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.